Is het verstandig mijn hypotheek over te sluiten met de huidige hypotheekrente?

Of oversluiten verstandig is, hangt helemaal af van de hypotheek die je nu hebt, de actuele hypotheekrente, je persoonlijke situatie en plannen voor de toekomst. Het is niet een besluit dat je alleen maar neemt op basis van de rente. Bovendien is oversluiten niet gratis. Je moet de kosten die je maakt uiteindelijk wel weer terugverdienen.

Wat is gunstig?

Daarom kun je het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur. Hij of zij brengt precies voor je in kaart wat voor mogelijkheden jij hebt, welke kosten je maakt, of en op welke termijn je die weer terugverdient. Vervolgens kijken jullie samen naar wat voor jou verstandig en gunstig is.

Er zijn namelijk verschillende argumenten om een hypotheek over te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je een lagere rente wilt betalen. Of een hypotheek met andere voorwaarden, doordat je persoonlijke situatie gewijzigd is (andere baan, gezinsuitbreiding, etc.).

Wat kost oversluiten?

Aan het oversluiten van een hypotheek zijn bijna altijd kosten verbonden. Je betaalt net als bij het afsluiten van de hypotheek afsluit-, taxatie- en notariskosten. Sluit je de hypotheek over voordat de rentevaste periode afgelopen is, dan rekent de geldverstrekkers doorgaans ook nog extra kosten: de oversluitboete. De rente die jij betaalt over de hypotheek is voor de verstrekker een belangrijke bron van inkomsten. Sluit je eerder over, dan lopen zij de inkomsten mis en vragen zij jou daarvoor een vergoeding.

Maar het kan zo zijn dat door een nieuwe, lagere hypotheekrente de besparing op termijn zo groot is, dat je oversluitboete en andere kosten weer terugverdient. Een adviseur maakt altijd van te voren deze rekensom voor jou.

Lees ook:

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback