Hypotheek oversluiten, wat zijn de voor- en nadelen?

Ook het oversluiten van je hypotheek heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar om te beginnen is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt waarom je je hypotheek wilt oversluiten.

Dit zijn de meest voorkomende redenen:

Voordelen

Het grote voordeel van oversluiten, is dat je jouw woonwensen kunt realiseren. Dus die nieuwe badkamer realiseren, lagere maandlasten en geld over voor leuke dingen, andere voorwaarden die beter bij jou passen, noem maar op.

Nadelen

Aan het oversluiten van een hypotheek zijn vaak kosten verbonden. Allereerst betaal je net als bij het afsluiten van de hypotheek afsluit-, taxatie- en notariskosten. Tijdens de looptijd van de hypotheek kun je de hypotheek niet zomaar overzetten. Hiervoor rekent de geldverstrekker een boete, omdat zij rente-inkomsten mislopen.

Ook zal jouw aanvraag opnieuw beoordeeld worden en is er een kans dat je de hypotheek die je op het oog hebt, niet kunt afsluiten.

Overigens zal een adviseur vooraf altijd voor je uitzoeken of het in jouw geval verstandig en gunstig is om over te sluiten. Of dat er een andere manier is waarop je jouw plannen kunt realiseren.

Berekenen

Wil je direct weten of oversluiten in jouw situatie loont?

Bereken het zelf >

Lees ook:

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback