Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Zelfstandig wonen voor senioren: steeds meer alternatieven

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen is een belangrijke wens van veel senioren. Maar soms heb je gewoon wat extra hulp nodig. Wat zijn je alternatieven als je niet zo gecharmeerd bent van de serviceflat in je dorp? Het toenemend aantal 70-plussers in Nederland leidt tot veel nieuwe woonalternatieven voor ouderen, waarvan we er een aantal bespreken in dit artikel.

 

Samen oud worden in een studentenhuis

Een studentenhuis voor ouderen?Ook dit is mogelijk nu. Zo bedacht Jan Ruyten een aantal jaar geleden het Thuishuis voor 60-plussers. In een gewoon huis of een flatetage kun je met vijf tot zeven ouderen samen wonen.

Je hebt dan een eigen woonkamer, slaapkamer en een badkamer met toilet. De keuken deel je, net als een grote gezamenlijke ruimte, tuin, terras, wasmachine en logeerkamer. Heb je ergens hulp bij nodig, dan krijg je ondersteuning van vrijwilligers. Een studentenhuis voor ouderen is dus een gemeenschap in het klein.

 

De oude hofjes komen terug!

Waarschijnlijk ken je de oude hofjes van vroeger nog wel. Kleine huizen werden gebouwd in een vierkant, met in het midden een gezamenlijke tuin. Via één poort kom je er binnen. Ooit waren ze bedoeld voor de weduwen, zieken, armen en ouderen. Ze kregen een besloten en veilige plek om in alle rust te wonen. Er zijn plaatsen waar de hofjes nog steeds in gebruik zijn. Nieuwe hofjes voor ouderen worden echter ook weer gebouwd, bijvoorbeeld door Stichting Knarrenhof.

Kangoeroewoning of meergeneratiewoning

In jouw omgeving vind je waarschijnlijk ook kangoeroewoningen. Twee zelfstandige huizen naast of boven elkaar, verbonden met een trap of tussendeur. Het idee erachter is dat je als oudere direct in contact staat met een mantelzorger in het andere huis. Er zijn huizen die gebouwd zijn als kangoeroewoningen, maar je kunt een kangoeroewoning met een verbouwing ook zelf creëren.

Een mantelzorgwoning is een ander alternatief als je dichtbij je mantelzorger wilt blijven wonen. Deze kleine woning kan tijdelijk in een tuin geplaatst worden of aangebouwd worden aan een bestaand huis. Je krijgt hier vaak alleen een vergunning voor, als je ook aantoonbaar mantelzorg krijgt.

 

Er zijn steeds meer initiatieven om zelfstandig te blijven wonen. Spreekt een van de hiervoor genoemde alternatieven je aan en wordt het in je buurt aangeboden of kies je liever voor een traditionele oplossing? Kom hoe dan ook eens langs om over de financiering te praten.

 

Zoek een vestiging in de buurt

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Expat mortgage

Are you an expat looking to buy a home in the Netherlands? Because of the complex housing market this can be quite a challenge. The many conditions there are for getting a mortgage aren’t helping either. Our independent...

Hypotheek voor senioren

Wanneer je met pensioen bent, wordt er gekeken naar je pensioeninkomen. Omdat dit meestal minder is dan een gemiddeld inkomen, kun je minder lenen. Ook heb je maar dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn allemaal...