Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Prinsjesdag: wat wijzigt er?

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag en werd de Rijksbegroting voor 2017 gepresenteerd. Voor wat betreft de woningmarkt werd er niets nieuws verteld. Het kabinet lijkt op het moment vooral rust belangrijk te vinden. 

 

Maatregelen voor koopwoningen en hypotheken

Er zijn voor 2017 al een aantal nieuwe maatregelen gepresenteerd en na Prinsjesdag is hier niets nieuws bijgekomen. Vanaf 1 januari: 

 • wordt de maximale loan-to-value (LTV) van woninghypotheken verder afgebouwd tot 101%. Je kunt dan maximaal de vraagprijs plus 1% lenen. Omdat de bijkomende kosten ongeveer 6% zijn, betekent dat je zo’n 5% zelf moet betalen;
 • zakt het maximale tarief van de hypotheekrenteaftrek naar 50%;
 • wordt de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde;
 • stijgt de maximale schenkingsvrijstelling voor de eigen woning weer naar € 100.000. De ontvanger van de schenking moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn;
 • gaat het definitief maken van energielabels voor woningen die in de verkoop staan verbeterd en geactualiseerd worden
 • komt er een fonds speciaal voor huiseigenaren die zelf niet genoeg financiële middelen hebben of kunnen krijgen om funderingen te kunnen verbeteren.

Nieuwe woningen nodig

Ook werd er gesproken over de woningvoorraad. Er wordt geschat dat er tot 2040 nog circa 1 miljoen nieuwe huizen nodig zijn. Omdat dat een flink aantal is en het waarschijnlijk niet met nieuwbouw op te lossen is, wordt ook gekeken naar hoe bestaande panden om te bouwen zijn naar woningen. In het nieuwe jaar gaat gewerkt worden aan het wegnemen van de wettelijke belemmeringen hiervoor.

 

Verder zijn er plannen om de positie van Verenigingen van Eigenaren te versterken. Daarmee moet ruimte komen voor de verenigingen om te kunnen investeren in onderhoud en renovatie. Consumenten moeten meer rechten krijgen voor wat betreft de borging van kwaliteit van nieuwbouwwoningen.

 

Maatregelen voor huurhuizen en doorstroming huurmarkt

'Scheefwonen' blijft voor de regering een doorn in het oog. Er wordt gekeken hoe het aanbod van betaalbare huurwoningen in de vrije sector verbeterd kan worden. Verder staat er voor de huurmarkt het volgende op het programma. Vanaf 1 januari:

 • wordt het verschil in huurverhoging tussen bestaande en nieuwe huurovereenkomsten naar verwachting kleiner, waardoor de doorstroming verbetert;
 • wordt de maximale jaarlijkse huurverhoging afhankelijk van prijs-/kwaliteitsverhouding van de woning;
 • gaat de inkomensafhankelijke huurverhoging door, dankzij een periodieke inkomenstoets;
 • wil het kabinet het aantrekkelijker maken om kleinschalige nieuwbouwwoningen te bouwen;
 • gaan er maatregelengenomen worden, dankzij de evaluatie van de verhuurderheffing; 
 • wordt de liberalisatiegrens voor drie jaar bevroren, zodat het investeren in het middensegment van de huurmarkt interessanter wordt.

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten