Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Waarom je WOZ-waarde waarschijnlijk stijgt

Iedereen met een eigen huis weet binnenkort wat zijn nieuwe WOZ-waarde is. De hoogte van je WOZ bepaalt ook de hoogte van je belastingen. Zoals de onroerend zaakbelasting (OZB), de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Heb jij de WOZ binnen? Controleer dan of deze realistisch is. 

De prijs van jouw huis

De Waardering Onroerende Zaken (WOZ) ontvang je van de gemeente. Deze bepaalt ieder jaar opnieuw de waarde van jouw huis per 1 januari van het vorige jaar. De gemeente kijkt daarbij onder andere naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt.

 

Verwacht een stijging

De huizenprijzen zijn in de afgelopen twee jaar behoorlijk gestegen. Is dat belangrijk om te weten? Ja, want het betekent dat jouw WOZ-waarde 2017 hoger kan zijn dan je oude waardering. En dat kan betekenen dat je meer belasting gaat betalen. Een hogere WOZ is daarom niet meteen in je voordeel.

 

Zo controleer je de WOZ-waarde

Tegenwoordig staan alle WOZ-waardes openbaar op www.wozwaardeloket.nl. Hier kun je jouw adres opzoeken,  evenals de WOZ-waardes van andere huizen bekijken. Zo zie je snel of jouw WOZ-waarde afwijkt van die van de buren. Overigens zijn ondanks de wettelijke verplichting hiertoe nog niet alle gemeenten op het woz-waardeloket aangesloten.

Bij je gemeente kan je bezwaar maken als je twijfelt over het WOZ-oordeel van de gemeente.  Vraag vooraf  het taxatierapport bij je gemeente op. Dan weet je namelijk welke andere woningen en andere uitgangpunten zijn gebruikt om jouw WOZ-waarde te bepalen.

 

Lage WOZ niet gunstig bij verkoop

Realiseer voor je bezwaar maakt dat ook een lage WOZ-waarde niet altijd in je voordeel is. Helemaal als je verkoopplannen hebt. Jouw WOZ-waarde is openbaar, ook voor mensen die interesse in jouw huis hebben. Een vraagprijs die sterk afwijkt van jouw WOZ is niet handig bij de onderhandelingen. Je kunt dan zelfs overwegen om bezwaar maken en je gemeente om een iets hogere WOZ-waarde te vragen.

Tot slot betekent een stijging van de WOZ-waarde ook dat je huis relatief méér waard is geworden ten opzichte van de hoogte van de hypotheek. Dat kan schelen bij de rente-opslag die de bank rekent. Dit geldt overigens in het algemeen alleen voor leningen zonder NHG-garantie.

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Dit staat er in het regeerakkoord over wonen

De VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben een regeerakkoord bereikt. Daarin staan alle plannen voor de komende regeerperiode. Wij hebben 7 belangrijke punten voor je verzameld op het gebied van wonen. Benieuwd wat er gaat...

Verbouwen of verhuizen? Zo maak je een goede keuze

Stel, je huidige woning voldoet niet meer aan je woonwensen. Ga je dan verbouwen of verhuizen? Die vraag wordt steeds vaker met een verbouwing beantwoord. In 2016 waren er zelfs een kwart meer verbouwingen dan in 2015....

De financiële voordelen van het dorp

Veel gezinnen willen niet meer weg als ze eenmaal van het dorpsleven hebben geproefd. Waarom? De drie belangrijkste financiële voordelen van wonen in een dorp op een rijtje.