Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Vertel je over je studieschuld? Of niet?

Ruim 1.000 huiseigenaren hebben een enquête van ING ingevuld over de studieschuld en het kopen van een huis. Zes procent aan niet helemaal eerlijk te zijn geweest over de studieschuld, toen daar naar gevraagd werd. Van de starters is dit 14%. In een aantal gevallene was de reden eigenlijk heel simpel: er werd niet om gevraagd. Waarom is dit zo belangrijk?

Inkomen en uitgaven in beeld

Ga je een hypotheek aanvragen? Dan wil jouw hypotheekaanbieder zo goed mogelijk weten of je wel genoeg inkomen en niet al teveel andere uitgaven hebt om de maandlasten te kunnen betalen. Daarom wordt er onder meer gevraagd naar een recente salarisstrook, kijken zij of je andere leningen hebt lopen en wordt er gekeken of je een registratie hebt bij Bureau Kredietregistratie (BKR).

Geen centrale registratie

Studieschulden worden niet gecontroleerd, omdat er geen centrale registratie van is. Dat komt wellicht doordat je van de overheid je studielening niet direct hoeft terug te betalen. Bij alle andere leningen is dat wel het geval. Veel hypotheekaanbieders zouden graag zien dat daar verandering in komt.

Nadelen

Het niet opnoemen van een studieschuld kan ook voor jezelf nadelig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de garantie van NHG als blijkt dat je niets gezegd hebt over je studieschuld. En als je straks je studielening moet terugbetalen en je dan in de problemen zou kunnen komen, omdat je ook je hypotheek moet betalen.

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten