Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Vergeet je deze aftrekposten niet bij de belastingaangifte?

Er is een aantal belangrijke aftrekposten dat niet automatisch in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting komt te staan. Als woningbezitter heb je wel recht om bepaalde kosten terug te krijgen, maar weet je ook welke? Wij nemen onderstaande slimme aftrekposten graag even met je door, zodat jij niet onnodig kosten betaald!

 

Hypotheekrenteaftrek

Als je na 1 januari 2013 voor het eerst een huis gekocht hebt, dan heb je 30 jaar lang recht op de hypotheekrenteaftrek. Er zit hier wel een ‘maar’ aan. De voorwaarde is namelijk dat je minimaal annuïtair of lineair aflost op je hypotheek binnen deze tijd. Ook bij een betalingsachterstand kun je een aantal stappen ondernemen om alsnog recht te hebben op de hypotheekrenteaftrek. Lees hierover meer. Als je een huis gekocht hebt voor 1 januari 2013 heb je ongeacht welke hypotheekvorm je hebt, recht op hypotheekrenteaftrek. De termijn van 30 jaar dat je op deze aftrekpost recht hebt, is ingegaan vanaf 2001, of de latere werkelijke ingangsdatum van de hypotheek. Had je op 31 december 2000 al een hypotheek? Dan tellen de jaren daarvoor niet mee en start deze 30-jaarsperiode vanaf 1 januari 2001. De rente is aftrekbaar als de hypotheek gebruikt is voor de financiering van de eigen woning. Je kunt de betaalde rente aftrekken van je inkomen in box 1. Houdt er rekening mee dat de aftrek stapsgewijs verlaagd wordt. De maximale aftrek in de tweede belastingschijf gaat in 2020 van 49% naar 46%. Daarna volgen nog drie stappen. In 2023 wordt een maximale hypotheekrenteaftrek van 36,93% bereikt.

 

Eenmalige aftrek aankoopkosten

Als je in 2019 verhuist bent naar een bestaande woning, mag je eenmalig een aantal kosten aftrekken in de belastingaangifte. Dit zijn kosten van onder andere de hypotheekadviseur, notaris en de taxateur. Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn ook een aftrekpost, net als de bijbehorende bouwkundige inspectiekosten.

 

Misschien heb je wel een nieuwbouwwoning gekocht, dan ontvang je rente over het bedrag dat in je bouwdepot staat. Tegelijkertijd betaal je ook weer rente over jouw hypotheek. Het verschil tussen deze twee kostenposten mag je aftrekken van je belastbaar inkomen gedurende de eerste 2 jaar. Na 2 jaar is de rente niet meer aftrekbaar op het openstaande saldo van je nieuwbouwdepot.

 

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait moet je optellen bij je belastbaar inkomen en is dus een bijtelling. Het eigenwoningforfait wordt automatisch ingevuld in de aangifte. Dit komt doordat het eigenwoningforfait een percentage is van de WOZ-waarde van je woning, wat weer neerkomt op vermogen. Sinds 1 januari 2020 is het percentage waar het eigenwoningforfait op berekend wordt verlaagd van 0,65% naar 0,6% voor woningen die een WOZ-waarde hebben tot 1,09 miljoen euro.

 

Verhuisregeling

Bezit jij op dit moment twee woningen, bijvoorbeeld omdat je nieuwe huis eerst verbouwd moet worden? Dan mag je gebruikmaken van de verhuisregeling. Dit houdt in dat je maximaal drie jaar na aankoop van je nieuwe woning recht hebt op de hypotheekrenteaftrek van beide huizen. Daarnaast betaal je alleen het eigenwoningforfait voor het huis waarin je woonachtig bent.

 

Hypotheek oversluiten

Als je afgelopen jaar besloten hebt om over te sluiten naar een andere hypotheek, mag je een aantal eenmalige kosten aftrekken:

  • Taxatiekosten
  • Notariskosten voor een nieuwe hypotheek
  • Kosten voor hypotheekadvies en de bemiddeling
  • Kosten voor NHG en eventueel het benodigde bouwkundig rapport hiervoor
  • Boeterente in verband met vroegtijdig aflossen
  • Royementskosten hypotheekakte
  • Bereidstellingsprovisie

Let op dat de rente over de meegefinancierde kosten niet aftrekbaar is. Valt een deel van de hypotheek in box 3? Dan zijn de eenmalige kosten naar verhouding box 1/box 3 aftrekbaar.

 

Erfpachtcanon

Heb je een huis gekocht met erfpacht? In dat geval betaal je per maand of per jaar aan de eigenaar van de grond een vast bedrag: de erfpachtcanon. En, zoals je waarschijnlijk al verwacht, is deze ook fiscaal aftrekbaar! Ook als je de erfpachtcanon afgekocht hebt, waarbij je een lening hebt afgesloten, dan is deze rente aftrekbaar.

 

Risico-opslag

Als je een risico-opslag aan je hypotheekverstrekker hebt betaald en je hebt in 2019 kosten gemaakt om aan te tonen dat die renteopslag kan vervallen, dan mag je die kosten eenmalig aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

 

Scheiding

Met een scheiding kun je veel verschillende kanten op gaan wat betreft kosten rondom je woning en hypotheek. Zo kunnen jullie de woning verkocht hebben waar jij en je ex-partner woonde, of je hebt je ex-partner uitgekocht en bent zelf in het huis blijven wonen. Hoe dan ook, voor beide gevallen gelden de ‘normale’ hypotheekregels met de aftrekposten die daarbij horen.

 

De hypotheekrenteaftrek geldt voor de helft als je getrouwd was in gemeenschap van goederen. Hierbij geef je 50% van het eigenwoningforfait op en trek je 50% van de hypotheekrente af. Hadden jullie als afspraak dat je ex-partner gratis in het huis mag blijven wonen? In dat geval mag je de 50% eigenwoningforfait als alimentatie in aftrek brengen. Wel moet je ex-partner dat bedrag als ontvangen alimentatie opgeven.

 

Maar een overgangsfase is ook denkbaar. Bijvoorbeeld als je je huis hebt verlaten, maar je betaalt nog wel de hypotheeklast. Dan blijft de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden nog twee jaar aftrekbaar, mits je dus de eigenaar bent van de woning maar er niet woont.

 

Als je in 2019 bent gescheiden, kun je er nog samen voor kiezen om voor dat jaar fiscaal partners te blijven. Dat maakt het makkelijker om de aftrek eigen woning naar eigen inzicht te verdelen. Fiscaal gezien kan dit meer voordeel opleveren door bijvoorbeeld de aftrekposten in te vullen bij de partner met het hoogste inkomen.

 

Iedere scheiding is echter anders. Het is daarom verstandig om ruim op tijd advies te vragen aan jouw Huis & Hypotheek adviseur.

 

Maak een afspraak!  

 

Verbouwing

Heb je in 2019 flink de handen uit de mouwen gestoken en een groot bedrag besteed aan een verbouwing? Dan mag je dat bedrag helaas niet aftrekken. Maar als je hiervoor een persoonlijke lening hebt afgesloten, dan mag je de betaalde rente wel aftrekken. Als je je hypotheek verhoogd hebt voor de verbouwing, dan mag je de hypotheekrente aftrekken als de verbouwing binnen zes maanden na het afsluiten van de hypotheek afgerond was. Of heb je het extra hypotheekbedrag in een bouwdepot staan? Dan mag je twee jaar lang verbouwen en de betaalde hypotheekrente voor het bedrag in het bouwdepot aftrekken in box 1. Als het onderhoud of de verbouwing eerder eindigt, dan geef je het restant aan als schuld in box 3.

 

Kosten rijksmonument

In 2019 is er een aantal aanpassingen gekomen binnen de monumentenregeling. Voor 2019 mocht je 80% van de onderhoudskosten per jaar aftrekken van je inkomstenbelasting. Maar de regeling is vervangen door een subsidie. Je krijgt nu maximaal 38% instandhoudingssubsidie. Deze kosten zijn bedoeld om het pand in goede staat te houden.

 

Een groot aantal vestigingen van Huis & Hypotheek biedt de mogelijkheid om jouw aangifte uit te besteden aan hen. Informeer hiernaar bij een vestiging bij jou in de buurt of maak een vrijblijvende afspraak!

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Op vakantie dicht bij huis!

Volgens nieuwsbronnen zou zo’n beetje de helft van de Nederlanders niet op vakantie gaan deze zomer. Maar wie zegt dat een uitje binnen de Hollandse grenzen niet onder vakantie valt? Deze zomer biedt misschien wel de...

Een tijd van aanpakken en verbouwen!

Zit je al jarenlang tegen diezelfde badkamertegels aan te kijken? Of zou je wat meer ruimte op zolder willen creëren met een dakkapel? Misschien is het dan nu toch eindelijk de tijd om daar iets aan te doen! Met een...

Oversluiten: de reis van hypotheek naar hypotheek

Door oversluiten zet je jouw oude hypotheek in zijn geheel over naar een nieuwe geldverstrekker. Op die manier zou je flink kunnen besparen op je maandlasten, zeker als je na het zetten van deze stap een stuk minder rente...