Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Verbouwen of verhuizen? Zo maak je een goede keuze

Stel, je huidige woning voldoet niet meer aan je woonwensen. Ga je dan verbouwen of verhuizen? Die vraag wordt steeds vaker met een verbouwing beantwoord. In 2016 waren er zelfs een kwart meer verbouwingen dan in 2015. Verbouwen of verhuizen blijft echter een lastige keuze. Wat is financieel slimmer?

 

Volgens het CBS waren in 2016 meer dan 50.000 huishoudens aan het verbouwen. Sta jij ook voor de keuze tussen verbouwen of verhuizen? Breng dan eerst, eventueel met een financieel adviseur, het financiële plaatje in kaart.

Wat kost een verbouwing?

De exacte verbouwkosten zijn afhankelijk van je wensen. Maak een lijst van alle werkzaamheden en vraag offertes op. Wil je besparen? Bekijk dan of je delen van klussen zelf zou kunnen doen. De oude badkamer zelf verwijderen en afvoeren is goedkoper dan wanneer je het sloopwerk ook aan de installateur uitbesteedt.

Wat kost een gemiddelde verbouwing?

  • Keuken: €10.000 tot €18.000
  • Badkamer: €8.000 tot €18.000
  • Vloer: tussen €40 en €120 per vierkante meter
  • Dakkapel: €7.000 tot €18.000
  • Serre/Uitbouw: €16.000 tot €24.000
  • Stuc- en schilderwerk: tussen €5 en €30 per vierkante meter

(Bron, Bron)

 

Toch liever verhuizen?

Veel mensen zien vanwege het ongemak op tegen een verbouwing. Als je verhuizen overweegt, maak ook dan een overzicht van de kosten. Denk aan de makelaar, het afsluiten van de nieuwe hypotheek, taxaties en de notaris. In je nieuwe huis zul je bovendien ook kosten maken. Nieuwe meubels en vergeet de kosten voor het verhuisbedrijf niet.

Wat zegt je gevoel?

De kosten zijn niet het enige waar je jouw beslissing op kunt baseren. Stel jezelf ook de volgende vragen:

  • Kan ik ruimtegebrek oplossen met een uitbouw, dakkapel of andere indeling van kamers?
  • Kan ik met kleine aanpassingen fijner wonen in mijn huidige huis?
  • Waar voel ik mezelf het beste bij? Wil ik echt weg uit mijn wijk?
  • Als ik ga verhuizen, in wat voor huis en plaats wil ik wonen?

Wil je meer weten over verbouwen? Lees meer: 

 

Alles over verbouwen

 

Welke mogelijkheden zijn er om een verbouwing te financieren?

 

Twijfel je en wil je weten wat financieel de beste keuze is? Laat je adviseren. Maak een afspraak met een van de adviseurs van Huis & Hypotheek. Wij bekijken de financiële consequenties van beide opties en helpen je zo de knoop door te hakken. 

 

Maak een afspraak

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Microwoning: iets voor jou?

Microwoningen. De naam zegt het al, kleine woningen van gemiddeld 114 vierkante meter per woning (volgens het CBS). Maar het kan nog kleiner. Uit cijfers van het CBS wordt duidelijk dat steeds meer starters en studenten die...

Tiny house: iets voor jou?

Een aantal jaar geleden is in Amerika de Tiny House Movement ontstaan. Ook Nederland is nu aan de beurt: Tiny House wordt een steeds groter en vaker gehoord begrip. Toch is voor velen onbekend wat die Tiny Houses dan precies...

Familiehypotheek

Door de hoge huizenprijzen en het beperkte woningaanbod is een huis kopen niet meer zo vanzelfsprekend. Voor starters is het lastig om op de huidige woningmarkt een hypotheek af te sluiten. Een familiehypotheek kan hulp...