Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Verbouwen of verhuizen? Zo maak je een goede keuze

Stel, je huidige woning voldoet niet meer aan je woonwensen. Ga je dan verbouwen of verhuizen? Die vraag wordt steeds vaker met een verbouwing beantwoord. In 2016 waren er zelfs een kwart meer verbouwingen dan in 2015. Verbouwen of verhuizen blijft echter een lastige keuze. Wat is financieel slimmer?

 

Volgens het CBS waren in 2016 meer dan 50.000 huishoudens aan het verbouwen. Sta jij ook voor de keuze tussen verbouwen of verhuizen? Breng dan eerst, eventueel met een financieel adviseur, het financiële plaatje in kaart.

Wat kost een verbouwing?

De exacte verbouwkosten zijn afhankelijk van je wensen. Maak een lijst van alle werkzaamheden en vraag offertes op. Wil je besparen? Bekijk dan of je delen van klussen zelf zou kunnen doen. De oude badkamer zelf verwijderen en afvoeren is goedkoper dan wanneer je het sloopwerk ook aan de installateur uitbesteedt.

Wat kost een gemiddelde verbouwing?

  • Keuken: €10.000 tot €18.000
  • Badkamer: €8.000 tot €18.000
  • Vloer: tussen €40 en €120 per vierkante meter
  • Dakkapel: €7.000 tot €18.000
  • Serre/Uitbouw: €16.000 tot €24.000
  • Stuc- en schilderwerk: tussen €5 en €30 per vierkante meter

(Bron, Bron)

 

Toch liever verhuizen?

Veel mensen zien vanwege het ongemak op tegen een verbouwing. Als je verhuizen overweegt, maak ook dan een overzicht van de kosten. Denk aan de makelaar, het afsluiten van de nieuwe hypotheek, taxaties en de notaris. In je nieuwe huis zul je bovendien ook kosten maken. Nieuwe meubels en vergeet de kosten voor het verhuisbedrijf niet.

Wat zegt je gevoel?

De kosten zijn niet het enige waar je jouw beslissing op kunt baseren. Stel jezelf ook de volgende vragen:

  • Kan ik ruimtegebrek oplossen met een uitbouw, dakkapel of andere indeling van kamers?
  • Kan ik met kleine aanpassingen fijner wonen in mijn huidige huis?
  • Waar voel ik mezelf het beste bij? Wil ik echt weg uit mijn wijk?
  • Als ik ga verhuizen, in wat voor huis en plaats wil ik wonen?

Wil je meer weten over verbouwen? Lees meer: 

 

Alles over verbouwen

 

Welke mogelijkheden zijn er om een verbouwing te financieren?

 

Twijfel je en wil je weten wat financieel de beste keuze is? Laat je adviseren. Maak een afspraak met een van de adviseurs van Huis & Hypotheek. Wij bekijken de financiële consequenties van beide opties en helpen je zo de knoop door te hakken. 

 

Maak een afspraak

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Overbieden: waar moet je rekening mee houden?

De tijd dat je als koper rustig de tijd kon nemen om een huis een aantal keer te bezichtigen en een bod onder de vraagprijs uit kon brengen, lijkt verleden tijd. In de Randstad is overbieden al langer eerder regel dan...

Regionale verschillen worden steeds groter

De huizenprijzen blijven stijgen. Vorig jaar betaalde je gemiddeld € 263.000,- voor een koopwoning in Nederland. Net als in de jaren daarvoor staan de duurste huizen in villadorp Bloemendaal. Daar kost een huis €...

De voor- en nadelen van de familiebank

Starters hebben het steeds moeilijker op de woningmarkt. Dat komt onder andere door de toenemende krapte, maar ook omdat je steeds minder mag lenen. Op dit moment mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Om toch...