Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Twee alternatieven voor lange rentevaste periode

Door de lage hypotheekrente kiezen steeds meer huizenbezitters voor een lange rentevaste periode van 20 tot zelfs 30 jaar. Zekerheid is prettig, maar zo’n lange periode heeft ook nadelen. Wat je in totaal aan je hypotheek betaalt is door de hogere rente op langere rentevaste perioden meer dan met een kortere rentevaste periode. Er zijn twee alternatieven om die extra kosten te beperken. We leggen ze graag aan je voor.

 

1. Rentemix: hypotheek in twee delen

Als je kiest voor een rentemix zet je een deel van het hypotheekbedrag vast voor een lange periode en een ander deel voor een kortere periode. Bijvoorbeeld een deel 20 jaar vast en een deel met variabele rente. Dat is vooral voordeliger als de variabele rente lager is dan de langere rentes.

Door de rentemix kan je in totaal minder hypotheekrente betalen en beperk je tegelijkertijd het risico dat je maandlasten flink stijgen op het moment dat je korte rentevaste periode afloopt. Op dit moment is het verschil tussen de korte en lange hypotheekrente minder groot. Hierdoor heb je ook minder profijt van de rentemix. Maar als de rente weer stijg,t is het iets om in het achterhoofd te houden. Een alternatieve mix zou een combinatie van bijvoorbeeld 10 en 20 jaar vast kunnen zijn.

 

2. Zet bij 10 jaar je maandelijkse besparing apart

Stel: je twijfelt tussen 10 en 30 jaar rentevast en je hypotheek bedraagt € 200.000. De rente voor 10 jaar staat op 1,88% en de rente voor 30 jaar op 3,10%. Kies je voor 1,88%, dan heb je na tien jaar € 5.000 minder aan maandlasten betaald dan na tien jaar 3,10% hypotheekrente. Je hebt bovendien niet alleen minder betaald, je hebt ook nog eens méér afgelost.

Als je de discipline hebt om die € 5.000  structureel opzij te zetten, dan heb je een prima buffer, mocht de rente gestegen zijn, als de eerste tien jaar er op zit.


Is de rente na die tien jaar niet noemenswaardig gestegen, dan kun je het gespaarde geld gebruiken voor een aflossing op je hypotheek. Je profiteert dan ook nog eens sneller van een mogelijke rentekorting. Is de hypotheekrente wel behoorlijk gestegen, dan kun je overigens duurder uit zijn dan wanneer je de rente lang had vastgezet.

Wat is voor jou de beste keuze?

Of deze alternatieven voor jou de moeite waard zijn, is op voorhand moeilijk te zeggen. Dat hangt af van je wensen. Heb je liever zekerheid? Dan kan een rentevaste periode van twintig jaar beter voelen. Om een afgewogen keuze te maken mag je rekenen op het advies van Huis & Hypotheek. We nemen alle belangrijke zaken daarin mee; je persoonlijke situatie, de renteontwikkelingen én natuurlijk wat jij zelf belangrijk vindt! Kom eens bij ons langs, het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening. 

 

Maak een afspraak

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Helpen in de vorm van belastingvrij schenken

Het is december en de kerst staat weer voor de deur. Een mooi moment om je kind(eren) iets te schenken. Heeft je zoon of dochter het ook zo moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking een goede...

Aflossingsvrij? Niet helemaal!

Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een van de meest populaire hypotheekvormen onder starters. Er werd veel gekozen voor deze vorm door de lage maandlasten die het met zich meebrengt: je betaalt gedurende de looptijd...

Files op de koopwoningmarkt

Over de koopprijs van een woning valt nog maar weinig te onderhandelen. Kopers betalen op steeds meer plekken in Nederland meer dan de vraagprijs. Groeiende overwaarde, de lage hypotheekrente, de aankoop van koopwoningen door...