Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Stijgt de hypotheekrente dit jaar?

De hypotheekrente staat nog steeds op een bijzonder laag niveau. Of dat ook in 2017 zo blijft, is afhankelijk van veel factoren. 

De richting van de hypotheekrente hangt samen met de vraag naar geld. Als bedrijven en consumenten wereldwijd meer uitgeven, is er meer vraag naar geld. Door deze stijgende vraag kan de inflatie oplopen en zou de Europese Centrale Bank eind 2017 kunnen besluiten om haar stimuleringsprogramma af te bouwen. Dat zal dan waarschijnlijk een stijging van de hypotheekrente betekenen. Iets dat in de afgelopen jaren juist niet het geval was.

Einde aan de rentedaling?

Veel economen verwachten dit jaar een stabiele tot licht stijgende hypotheekrente. In Europa en de Verenigde Staten drukken centrale banken sinds een paar jaar de rente in de hoop hiermee de economie te stimuleren. Hierdoor is de rente momenteel historisch laag. Mocht de inflatie dit jaar stijgen dan neemt de noodzaak van deze spotgoedkope leningen af. Onder andere omdat dat de winst van Trump goed kan zijn voor de economie. Bedrijven wereldwijd hopen te profiteren van zijn wens om te investeren in de bouw, het leger en andere sectoren. Dit moet in de praktijk overigens nog blijken.

 

Ga je in 2017 een huis kopen?

Wanneer je een huis koopt, staar je dan niet blind op de laagst mogelijke hypotheekrente. Los van de rente is het belangrijk dat de hypotheek past bij je situatie. Denk daarbij aan de hypotheekvorm en lengte van je rentevaste periode. Let ook op de voorwaarden, bijvoorbeeld voor het geval je sneller wilt aflossen.


Wil je in 2017 niet verhuizen maar toch profiteren?

Heb je al een hypotheek en wil je profiteren van de nu nog lage rente? Dan kun je jouw huidige hypotheek oversluiten tegen de nu geldende rente. Een andere mogelijkheid is het zogenoemde rentemiddelen. De beste keus hangt af van jouw persoonlijke hypotheeksituatie, waaronder je huidige rente en de resterende rentevaste periode.
Heb je een variabele hypotheekrente, dan kun je deze vastzetten om zo een mogelijke stijging van jouw maandlasten voor te zijn. 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Hoe zit het met dat oplopende tekort op de woningmarkt?

Door een veranderende bevolking en andere woonwensen is er, naast het gebrek aan woningen, ook steeds vaker sprake van een doorstroomprobleem. Hoe komt dit en wat is er nodig om deze problemen op te lossen?

Gemiddelde WOZ-waarde weer gestegen

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2017 weer gestegen. Dit is het tweede jaar op rij. Op 1 januari was de gemiddelde WOZ-waarde nog 216.000 euro per woning en dat is 3,3 procent hoger dan in 2016. Dat is gebleken uit...