Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Stijgt de hypotheekrente dit jaar?

De hypotheekrente staat nog steeds op een bijzonder laag niveau. Of dat ook in 2017 zo blijft, is afhankelijk van veel factoren. 

De richting van de hypotheekrente hangt samen met de vraag naar geld. Als bedrijven en consumenten wereldwijd meer uitgeven, is er meer vraag naar geld. Door deze stijgende vraag kan de inflatie oplopen en zou de Europese Centrale Bank eind 2017 kunnen besluiten om haar stimuleringsprogramma af te bouwen. Dat zal dan waarschijnlijk een stijging van de hypotheekrente betekenen. Iets dat in de afgelopen jaren juist niet het geval was.

Einde aan de rentedaling?

Veel economen verwachten dit jaar een stabiele tot licht stijgende hypotheekrente. In Europa en de Verenigde Staten drukken centrale banken sinds een paar jaar de rente in de hoop hiermee de economie te stimuleren. Hierdoor is de rente momenteel historisch laag. Mocht de inflatie dit jaar stijgen dan neemt de noodzaak van deze spotgoedkope leningen af. Onder andere omdat dat de winst van Trump goed kan zijn voor de economie. Bedrijven wereldwijd hopen te profiteren van zijn wens om te investeren in de bouw, het leger en andere sectoren. Dit moet in de praktijk overigens nog blijken.

 

Ga je in 2017 een huis kopen?

Wanneer je een huis koopt, staar je dan niet blind op de laagst mogelijke hypotheekrente. Los van de rente is het belangrijk dat de hypotheek past bij je situatie. Denk daarbij aan de hypotheekvorm en lengte van je rentevaste periode. Let ook op de voorwaarden, bijvoorbeeld voor het geval je sneller wilt aflossen.


Wil je in 2017 niet verhuizen maar toch profiteren?

Heb je al een hypotheek en wil je profiteren van de nu nog lage rente? Dan kun je jouw huidige hypotheek oversluiten tegen de nu geldende rente. Een andere mogelijkheid is het zogenoemde rentemiddelen. De beste keus hangt af van jouw persoonlijke hypotheeksituatie, waaronder je huidige rente en de resterende rentevaste periode.
Heb je een variabele hypotheekrente, dan kun je deze vastzetten om zo een mogelijke stijging van jouw maandlasten voor te zijn. 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Dit staat er in het regeerakkoord over wonen

De VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben een regeerakkoord bereikt. Daarin staan alle plannen voor de komende regeerperiode. Wij hebben 7 belangrijke punten voor je verzameld op het gebied van wonen. Benieuwd wat er gaat...

Verbouwen of verhuizen? Zo maak je een goede keuze

Stel, je huidige woning voldoet niet meer aan je woonwensen. Ga je dan verbouwen of verhuizen? Die vraag wordt steeds vaker met een verbouwing beantwoord. In 2016 waren er zelfs een kwart meer verbouwingen dan in 2015....

De financiële voordelen van het dorp

Veel gezinnen willen niet meer weg als ze eenmaal van het dorpsleven hebben geproefd. Waarom? De drie belangrijkste financiële voordelen van wonen in een dorp op een rijtje.