Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Stelletjes kunnen volgend jaar meer lenen

Goed nieuws voor tweeverdieners in 2018: zij kunnen dan namelijk meer lenen voor de aankoop van een eigen woning. Op dit moment is het zo dat het volledige loon van de meestverdienende wordt vermeerderd met 60 procent van het loon van de andere persoon. Dat percentage wordt vanaf volgend jaar verhoogd.

Hogere woonquote

Het percentage van het tweede loon gaat volgend jaar omhoog naar 70 procent. Daardoor wordt de totale som van het koppel hoger. Een hoger inkomen betekent een hogere woonquote en dus meer lenen.

Maximale hypotheek 2018

De woonquote is het deel van je inkomen dat je mag besteden aan de hypotheeklasten. De hypotheekadviseur gebruikt de woonquote om je maximale hypotheek te berekenen. Op basis van de cijfers die Nibud vorige week publiceerde, kunnen koppels inderdaad meer lenen in 2018.

Het percentage van de tweede persoon neemt de komende jaren nog verder toe. In 2023 wordt het loon van de tweede persoon zelfs volledig meegerekend voor de woonquote.

De verhoging van het percentage van het tweede inkomen, heeft te maken met de zogenoemde ‘aanrechtsubsidie’. Deze subsidie is een belastingvoordeel voor gezinnen waarin één iemand de kostwinner is. Die heffingskorting wordt al stapsgewijs afgebouwd en verdwijnt in 2023.

Denk goed na over maximaal lenen

Veel stellen werken bij de aankoop van een eerste eigen woning fulltime. Dat kan veranderen als er kinderen komen. Houd ook rekening met arbeidsongeschiktheid of verlies van inkomen. Bedenk goed of maximaal lenen wel een slimme keuze is, zodat ook in de toekomst geen betalingsproblemen ontstaan.

 

Wellicht vind je dit ook interessant?

 

Maximale hypotheek berekenen

 

Dit staat er in het regeerakkoord over wonen

 

Voorbehoud van financiering achterwege laten? Pas op!

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Is oversluiten wel zo voordelig?

Wil jij ook zo graag een lage rente en daarmee besparen op jouw maandlasten? Dan klinkt oversluiten als een goed idee. Maar let op! Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt oversluiten. Want hoe...

Je kind meeverzekeren

Met de komst van je kindje, moet je van alles regelen. Kleertjes kopen en de babykamer inrichten bijvoorbeeld. Maar ook geldzaken. Je leven zal er namelijk totaal anders uit gaan zien. Daarom is het goed je financiële...