Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Stelletjes kunnen volgend jaar meer lenen

Goed nieuws voor tweeverdieners in 2018: zij kunnen dan namelijk meer lenen voor de aankoop van een eigen woning. Op dit moment is het zo dat het volledige loon van de meestverdienende wordt vermeerderd met 60 procent van het loon van de andere persoon. Dat percentage wordt vanaf volgend jaar verhoogd.

Hogere woonquote

Het percentage van het tweede loon gaat volgend jaar omhoog naar 70 procent. Daardoor wordt de totale som van het koppel hoger. Een hoger inkomen betekent een hogere woonquote en dus meer lenen.

Maximale hypotheek 2018

De woonquote is het deel van je inkomen dat je mag besteden aan de hypotheeklasten. De hypotheekadviseur gebruikt de woonquote om je maximale hypotheek te berekenen. Op basis van de cijfers die Nibud vorige week publiceerde, kunnen koppels inderdaad meer lenen in 2018.

Het percentage van de tweede persoon neemt de komende jaren nog verder toe. In 2023 wordt het loon van de tweede persoon zelfs volledig meegerekend voor de woonquote.

De verhoging van het percentage van het tweede inkomen, heeft te maken met de zogenoemde ‘aanrechtsubsidie’. Deze subsidie is een belastingvoordeel voor gezinnen waarin één iemand de kostwinner is. Die heffingskorting wordt al stapsgewijs afgebouwd en verdwijnt in 2023.

Denk goed na over maximaal lenen

Veel stellen werken bij de aankoop van een eerste eigen woning fulltime. Dat kan veranderen als er kinderen komen. Houd ook rekening met arbeidsongeschiktheid of verlies van inkomen. Bedenk goed of maximaal lenen wel een slimme keuze is, zodat ook in de toekomst geen betalingsproblemen ontstaan.

 

Wellicht vind je dit ook interessant?

 

Maximale hypotheek berekenen

 

Dit staat er in het regeerakkoord over wonen

 

Voorbehoud van financiering achterwege laten? Pas op!

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Microwoning: iets voor jou?

Microwoningen. De naam zegt het al, kleine woningen van gemiddeld 114 vierkante meter per woning (volgens het CBS). Maar het kan nog kleiner. Uit cijfers van het CBS wordt duidelijk dat steeds meer starters en studenten die...

Tiny house: iets voor jou?

Een aantal jaar geleden is in Amerika de Tiny House Movement ontstaan. Ook Nederland is nu aan de beurt: Tiny House wordt een steeds groter en vaker gehoord begrip. Toch is voor velen onbekend wat die Tiny Houses dan precies...

Familiehypotheek

Door de hoge huizenprijzen en het beperkte woningaanbod is een huis kopen niet meer zo vanzelfsprekend. Voor starters is het lastig om op de huidige woningmarkt een hypotheek af te sluiten. Een familiehypotheek kan hulp...