Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Rentemarge hypotheek het laagst in juni

Wil je een hypotheek afsluiten of oversluiten? Grote kans dat je hiervoor in juni het goedkoopste uit bent. Ook voor het verlengen van je rentevaste periode is dit een prima maand. In juni is namelijk de rentemarge het laagst. Dit blijkt uit onderzoek naar de rentes van alle grote hypotheekverstrekkers.

 

Hypotheek goedkoopst in juni

Het onderzoek laat een duidelijk patroon zien. Hypotheekverstrekkers houden vanaf medio december een hogere rentemarge aan. De rentemarge daalt pas in de maanden mei en juni. Eind juli gaat deze weer omhoog, met als hoogtepunt augustus. Hierna ligt de rentemarge weer lager tot het jaar bijna voorbij is.

Wat heeft dit voor invloed op jouw maandlasten? Het verschil tussen de week met de laagste en de week met de hoogste rentemarge is bijna 0,30%. Wil je een hypotheek van € 200.000 afsluiten met een rentevaste periode van 20 jaar, dan kan dat je in juni € 7.000 bruto aan rentemarge schelen.

 

Wat houdt rentemarge in?

Sluit je een hypotheek, dan leen je geld van een hypotheekverstrekker. Die leent op zijn beurt geld van onder andere spaarders of andere banken. Het verschil tussen wat hypotheekverstrekkers zelf betalen aan rente en wat zij aan hypotheekrente aan jou doorberekenen, noemen we rentemarge.

Je kunt het vergelijken met de inkoopprijs en de verkoopprijs van producten. De verkoopprijs, de hypotheekrente dus, is logischerwijs hoger. Hoeveel hoger, dat bepaalt iedere hypotheekverstrekker voor zich. Deze kijkt niet alleen naar het maken van winst. Ook bijvoorbeeld administratiekosten en risico-opslag wegen mee in de uiteindelijke hoogte van de marge.

 

Rentemarge lager, hypotheekrente toch hoger

De rentemarge is belangrijk omdat het de hoogte van de hypotheekrente bepaalt. Voor een deel. Door andere factoren dan de rentemarge kan de hypotheekrente alsnog in juni hoger zijn dan in bijvoorbeeld februari. Staar je voor de goedkoopste hypotheek dus niet alleen blind op welke maand het is. Waar je wel op kunt letten is of je een hypotheek afsluit op basis van ‘offerterente’ of ‘passeerrente’. Bij ‘offerterente’ is het rentepercentage definitief vastgesteld terwijl bij ‘passeerrente’ de rente in de periode tussen uitbrengen van de offerte en het passeren bij de notaris wellicht nog kan dalen. Kiezen voor ‘passeerrente’ zou daarmee gunstig kunnen zijn als het passeren van de akte plaats heeft in één van de goedkope maanden.

 

Wil je weten tegen welke hypotheekrente jij een hypotheek kunt afsluiten of oversluiten? Of loopt jouw rentevaste periode bijna af? Neem contact met ons op. Dan komen we samen tot de meest voordelige hypotheek voor jou.  

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Helpen in de vorm van belastingvrij schenken

Het is december en de kerst staat weer voor de deur. Een mooi moment om je kind(eren) iets te schenken. Heeft je zoon of dochter het ook zo moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking een goede...

Aflossingsvrij? Niet helemaal!

Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een van de meest populaire hypotheekvormen onder starters. Er werd veel gekozen voor deze vorm door de lage maandlasten die het met zich meebrengt: je betaalt gedurende de looptijd...

Files op de koopwoningmarkt

Over de koopprijs van een woning valt nog maar weinig te onderhandelen. Kopers betalen op steeds meer plekken in Nederland meer dan de vraagprijs. Groeiende overwaarde, de lage hypotheekrente, de aankoop van koopwoningen door...