Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Rentemarge hypotheek het laagst in juni

Wil je een hypotheek afsluiten of oversluiten? Grote kans dat je hiervoor in juni het goedkoopste uit bent. Ook voor het verlengen van je rentevaste periode is dit een prima maand. In juni is namelijk de rentemarge het laagst. Dit blijkt uit onderzoek naar de rentes van alle grote hypotheekverstrekkers.

 

Hypotheek goedkoopst in juni

Het onderzoek laat een duidelijk patroon zien. Hypotheekverstrekkers houden vanaf medio december een hogere rentemarge aan. De rentemarge daalt pas in de maanden mei en juni. Eind juli gaat deze weer omhoog, met als hoogtepunt augustus. Hierna ligt de rentemarge weer lager tot het jaar bijna voorbij is.

Wat heeft dit voor invloed op jouw maandlasten? Het verschil tussen de week met de laagste en de week met de hoogste rentemarge is bijna 0,30%. Wil je een hypotheek van € 200.000 afsluiten met een rentevaste periode van 20 jaar, dan kan dat je in juni € 7.000 bruto aan rentemarge schelen.

 

Wat houdt rentemarge in?

Sluit je een hypotheek, dan leen je geld van een hypotheekverstrekker. Die leent op zijn beurt geld van onder andere spaarders of andere banken. Het verschil tussen wat hypotheekverstrekkers zelf betalen aan rente en wat zij aan hypotheekrente aan jou doorberekenen, noemen we rentemarge.

Je kunt het vergelijken met de inkoopprijs en de verkoopprijs van producten. De verkoopprijs, de hypotheekrente dus, is logischerwijs hoger. Hoeveel hoger, dat bepaalt iedere hypotheekverstrekker voor zich. Deze kijkt niet alleen naar het maken van winst. Ook bijvoorbeeld administratiekosten en risico-opslag wegen mee in de uiteindelijke hoogte van de marge.

 

Rentemarge lager, hypotheekrente toch hoger

De rentemarge is belangrijk omdat het de hoogte van de hypotheekrente bepaalt. Voor een deel. Door andere factoren dan de rentemarge kan de hypotheekrente alsnog in juni hoger zijn dan in bijvoorbeeld februari. Staar je voor de goedkoopste hypotheek dus niet alleen blind op welke maand het is. Waar je wel op kunt letten is of je een hypotheek afsluit op basis van ‘offerterente’ of ‘passeerrente’. Bij ‘offerterente’ is het rentepercentage definitief vastgesteld terwijl bij ‘passeerrente’ de rente in de periode tussen uitbrengen van de offerte en het passeren bij de notaris wellicht nog kan dalen. Kiezen voor ‘passeerrente’ zou daarmee gunstig kunnen zijn als het passeren van de akte plaats heeft in één van de goedkope maanden.

 

Wil je weten tegen welke hypotheekrente jij een hypotheek kunt afsluiten of oversluiten? Of loopt jouw rentevaste periode bijna af? Neem contact met ons op. Dan komen we samen tot de meest voordelige hypotheek voor jou.  

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Microwoning: iets voor jou?

Microwoningen. De naam zegt het al, kleine woningen van gemiddeld 114 vierkante meter per woning (volgens het CBS). Maar het kan nog kleiner. Uit cijfers van het CBS wordt duidelijk dat steeds meer starters en studenten die...

Tiny house: iets voor jou?

Een aantal jaar geleden is in Amerika de Tiny House Movement ontstaan. Ook Nederland is nu aan de beurt: Tiny House wordt een steeds groter en vaker gehoord begrip. Toch is voor velen onbekend wat die Tiny Houses dan precies...

Familiehypotheek

Door de hoge huizenprijzen en het beperkte woningaanbod is een huis kopen niet meer zo vanzelfsprekend. Voor starters is het lastig om op de huidige woningmarkt een hypotheek af te sluiten. Een familiehypotheek kan hulp...