Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Prijsstijging Nederlandse woningen in Top 3 West-Europa

De huizenprijzen in Nederland stijgen snel. Uit onderzoek van vastgoedontwikkelaar Calcasa is zelfs gebleken dat de Nederlandse woningprijsontwikkeling sneller stijgt, dan in andere landen.

 

In de vergelijking werden alle grote lidstaten van de EU meegenomen, plus Noorwegen en Zwitserland. Uit het onderzoek bleek Nederland tot de top 3 van prijsstijgingen behoort: de woningen zijn met 8,2 procent gestegen.

 

Oorzaken van de prijsstijging

De stijging in de woningprijzen is onder andere te wijten doordat het in Nederland financieel makkelijker is om een woning te kopen, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek en het gedeelte van de woningwaarde dat je kunt lenen. In Nederland konden kopers tot 1 januari dit jaar een hogere hypotheek krijgen dan in andere landen. Niet alleen voor de prijs van de woning, maar ook voor de financiering van belastingen, kon een hypotheek afgesloten worden. In Duitsland en België moeten koper eer eigen geld inleggen, dat is nu ook in Nederland zo.

Portugal en Ierland voeren de lijst aan

Alleen Portugal en Ierland gingen Nederland voor, met een prijsontwikkeling van 12,5 procent en 11,8 procent in 2017. Beide landen werden samen met Italië, Griekenland en Spanje het hardst door de kredietcrisis getroffen. Dit had uiteraard ook zijn weerslag op de woningprijzen van deze landen liggen de woningprijzen in Portugal en Ierland als enigen weer boven het niveau van vóór de kredietcrisis.

In de afgelopen drie jaar is de gemiddelde woningprijs in Nederland met 20,9 procent gestegen. Alleen in Ierland, Portugal en Zweden zijn de woningprijzen harder gestegen met 29,8 procent, 29,1 procent en 29,1 procent.

 

Wellicht ook interessant?

 

Recordaantal huizen verkocht

 

Woningmarkt is uit balans

 

 

Maak een afsrpaak 

Het eerste gesprek is gratis. 

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten