Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Particuliere verhuurder verdringt starter

Tien jaar geleden werd ongeveer 5 procent van de woningen tot 100 duizend euro verkocht voor de verhuur. Vorig jaar was dat al 16 procent. De toename is zorgelijk voor starters: tot 100 duizend euro is onder deze groep populair.

 

De starter wordt met name in de grote steden uit de markt gedrukt. In Amsterdam werd 19 procent van de verkochte woningen aan investeerders verkocht. In Den Haag was dit 15 procent, in Rotterdam 14 procent en Utrecht 9 procent. Dat is gebleken uit een analyse van NVM en het Kadaster.

 

Ongeveer 10 procent van alle woningen in Nederland wordt gekocht om vervolgens te verhuren. Meestal zijn het investeerders die dat vaker doen: vorig jaar ging een op de drie appartementen naar een koper die al meer dan twee woningen heeft.

Starters hebben het moeilijk

Er zijn meerdere redenen waarom starters moeilijk aan een eerste huis komen. De hypotheekaanvraag kan ook tegenzitten: ze moeten in veel gevallen een vast contract hebben, en dat is voor veel starters niet het geval.

 

Dit jaar mag je 101 procent van de woningwaarde lenen, volgend nog maar 100 procent. Dat houdt in dat de bijkomende kosten, zoals de notaris, uit eigen middelen moet worden betaald. 

 

Ben jij op zoek naar een eerste woning? Of heb je die al gezien? Neem eens contact op met een onafhaneklijk financieel adviseur van Huis & Hypotheek. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. 

 

Wellicht ook interessant? 

 

Bereken jouw maximale hypotheek

 

Vergelijk de actuele rentestanden

 

Maak een afspraak 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Grote steden: verandering populatie en huizenmarkt

In 2015 was de uitstroom van inwoners vanuit de grote stad naar de provincie groter dan de instroom. Ook het aantal mensen dat de grote steden verliet, steeg fors ten opzichte van het jaar daarvoor.

NVM: positief over koopwoningmarkt

2015 was een goed jaar voor de koopwoningmarkt en ook 2016 wordt met vertrouwen tegemoet gegaan. Dat blijkt uit de cijfers van NVM. Tegelijkertijd zien we ook alweer de tekenen van oververhitting en steken structurele...