Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Oversluiten? Kijk niet alleen naar rente!

Je rentevaste periode is afgelopen. Mooi moment om je hypotheek over te sluiten. En bij een andere aanbieder met een lagere rente denk je te gaan besparen op je maandlasten. Maar goedkoop op de korte termijn kan, als het tegenzit, duurkoop worden op de lange termijn. Waar let je op?

 

Kijk naar de voorwaarden

Nu de rente zó laag is, is het verleidelijk om zodra het kan, je hypotheek over te sluiten naar een aanbieder met de laagste rente. Maar de hypotheekrente is slechts een deel van de hypotheek. Andere voorwaarden, bijvoorbeeld hoeveel je per jaar extra kunt aflossen, automatisch dalende rente en een ruime verhuisregeling, zijn minstens zo belangrijk. Daarnaast kun je bij een (bank)spaarhypotheek door de lagere rente te maken krijgen met een hogere premie en daardoor wellicht stijgende netto maandlasten. Dan is het voordeel dat je met de lage rente had, direct weer verdwenen.

 

En ander aflosvormen

Misschien loont het om je hypotheek nu (deels) om te zetten naar een andere aflosvorm. Bijvoorbeeld van aflossingsvrij naar een annuïteitenhypotheek. Door de lage rente kan het zo zijn dat je maandbedrag min of meer gelijk blijft, maar je ineens wel gaat aflossen. En dat is op de lange termijn natuurlijk voordeliger. En wellicht dat je hypotheek door de aflossing beter gaat passen bij je toekomstig pensioeninkomen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

 

Geen introductiekorting meer

Wat nog wel goed is om te weten, is dat geldverstrekkers bestaande en nieuwe klanten dezelfde tarieven moeten bieden. Een soort van introductiekorting als je overstapt naar een andere aanbieder, zoals bij energie wel gebruikelijk is, mag niet meer. Bovendien maak je bij een overstap van aanbieder altijd kosten en het is de vraag of je die met een tarief dat 0,2% lager is nog wel terugverdient. Dus als het je alleen om de rente te doen is, moet je eerst een goede rekensom maken.

 

Wanneer kom ik in actie?

Zo’n drie maanden voor het einde van de rentevaste periode krijg je van je huidige geldverstrekker een nieuw voorstel. Het is verstandig om je al eerder te oriënteren op de verschillende opties, bijvoorbeeld zo’n half jaar van te voren. Je hebt dan ruim de tijd om er goed over na te denken, een weloverwogen keuze te maken en alles te (laten) regelen.

 

Hulp nodig?

Laat je dus niet verleiden alleen door een lage rente, maar kijk naar wat je op de lange termijn met een overstap wint. Vind je het prettig als er iemand met je meekijkt? Een adviseur van Huis & Hypotheek kan precies voor je uitzoeken en uitrekenen of oversluiten voor jou loont. Of dat je beter kunt houden wat je hebt. Een kennismakingsgesprek is kosteloos en helemaal vrijblijvend.

 

Maak een afspraak

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten