Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Oversluiten: doen of niet doen?

Door oversluiten zet je jouw oude hypotheek in zijn geheel over naar een nieuwe geldverstrekker. Op die manier zou je flink kunnen besparen op je maandlasten, zeker als je na het zetten van deze stap een stuk minder rente hoeft te betalen. En nu de historisch lage rentes je op dit moment nog om de oren vliegen, zou misschien ook jij snel hiervan willen profiteren. Maar voordat je deze keuze maakt, is het van belang om je goed te verdiepen in dit onderwerp. Lees snel verder!

 

Waarom zou ik oversluiten?

Oversluiten lijkt op dit moment een heuse trend in hypotheekland. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de actuele rentestand die veel huiseigenaren tot actie aanzet. Als jij namelijk nu met een nieuwe hypotheek de rente bijvoorbeeld voor twintig of dertig jaar zou vastzetten, ben je er zeker van dat je de komende twintig of dertig jaar deze lage rente betaalt. Ook als de rentes weer stijgen. Door op dit moment over te sluiten, kun je een stijging nog voor zijn en profiteren van lagere maandlasten.

 

Ook kun je oversluiten als je nog een beleggings- of een levenhypotheek hebt die minder oplevert dan je had gedacht. Of zoek je liever wat meer zekerheid? Dan kan bijvoorbeeld een annuïtaire hypotheek een alternatief zijn. Het is niet bij alle hypotheekvormen gunstig om over te sluiten, maar gelukkig kan een adviseur van Huis & Hypotheek je precies vertellen wanneer dit niet het geval zou zijn!

 

Maak direct een afspraak

 

Het eerste gesprek is altijd gratis

 

Met welke kosten krijg ik sowieso te maken?

De voornaamste reden om over te sluiten is om uiteindelijk goedkoper uit te zijn. Houd er wel rekening mee dat oversluiten kosten met zich mee brengt. Je verbreekt immers een contract met jouw geldverstrekker, nog voordat de rentevaste periode is afgelopen. Gelukkig kun je heel gemakkelijk zelf vooraf berekenen of oversluiten loont. Wij hebben namelijk een tool voor jou ontwikkeld die je daarbij helpt. Naast dat er kosten zijn waarvan de hoogte afhankelijk is van het moment dat je oversluit, zijn er ook vaste kosten die je moet betalen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje:

 

-        ­Taxatiekosten

 

Een nieuwe hypotheek betekent vaak een huis dat (opnieuw) getaxeerd moet worden. Dit wordt gedaan door een erkend taxateur die in de omgeving van jouw woning gevestigd is. De geldverstrekker wil namelijk weten hoeveel je huis waard is. De waarde van je woning heeft invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, je risicoklasse en het bedrag dat je aflossingsvrij mag lenen. Bij sommige geldverstrekkers mag een recente WOZ-aanslag gebruikt worden om de waarde van jouw woning te bepalen. Dit kan vaak alleen als jouw hypotheek 60% lager is dan de WOZ-waarde. Anders kan een modelmatige taxatie een alternatief zijn.

 

-        Advies- en bemiddelingskosten

 

Door het lezen van dit artikel en het invullen van onze oversluittool, heb je al een aardige indicatie of oversluiten je voordeel oplevert. Voor een nauwkeurige berekening van jouw voordeel vraag je het beste advies aan een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur van Huis & Hypotheek helpt je graag en geeft een passend antwoord op al jouw vragen. Wil je weten wanneer je het beste kunt oversluiten, wat het jou oplevert en of er nog meer mogelijkheden zijn om te besparen op je hypotheek? Schroom dan niet om een afspraak te maken!

 

-        Kosten notaris

 

Vervolgens moet jouw nieuwe hypotheek gepasseerd worden bij een notaris. Dit is zelfs wettelijk verplicht. Bij een notaris wordt een nieuwe hypotheekakte opgesteld en wordt jouw oude hypotheekakte uit het Kadaster gehaald. Daarnaast gaat een notaris na of alles financieel afgerond is. Als je voldoet aan alle voorwaarden, wordt tijdens een afspraak jouw nieuwe akte ondertekend en in het Kadaster geregistreerd. Vanaf dat moment behoor jij officieel tot de oversluiters!

 

Waarom betaal ik een oversluitboete?

Dan zijn we nu aangekomen bij de beruchte oversluitboete, officieel de rentevergoeding. Doordat je hebt besloten om te gaan oversluiten, ontvangt jouw geldverstrekker niet meer de rente die jij zou betalen over je hypotheek en loopt door het vervroegd aflossen rente-inkomsten mis. Met deze boete koop jij de hypotheekrente af en compenseer je de rentekosten die jij eigenlijk zou betalen tot de datum dat jouw rentevaste periode afgelopen zou zijn. Bij het bepalen van de oversluitboete, kijkt jouw geldverstrekker naar een aantal zaken:

 

-        De datum waarop jouw rentevaste periode afloopt

         (of de datum waarop jouw hypotheek afloopt)

-        De waarde van de woning waarop de hypotheek is gevestigd

-        Het huidige rentepercentage tegenover de actuele rentestand

-        De hypotheekschuld die jij nog open hebt staan

-        De aflosvorm

 

Je hebt bij het afkopen van jouw hypotheekrente twee keuzes: de boete zelf betalen met bijvoorbeeld spaargeld, of de boete meefinancieren in je nieuwe hypotheek. De boete zelf betalen levert waarschijnlijk het meeste voordeel op, ook al is de besparing in het begin minder zichtbaar dan bij een meegefinancierde boete. Als je jouw oversluitboete meefinanciert is je besparing minder groot. Dit komt doordat je bij de tweede optie ook weer rente betaalt over het meegefinancierde boetebedrag.

 

Wil ik oversluiten?

Ben je na het lezen van dit artikel er al over uit of je kunt en wilt oversluiten? En twijfel je misschien nog wat een hypotheekadviseur voor jou kan doen? Geen zorgen. Neem contact op met een adviseur bij jou in de buurt. Je adviseur vertelt je wat hij of zij voor jou kan betekenen bij deze overstap. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend!

 

Vind jouw vestiging

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Een stijlvol 2021: Wat worden de trends?

Vooruit kijken in de toekomst doen we graag bij Huis & Hypotheek. En die toekomst kleuren wij graag met jou in. Alle interieur trends van komend jaar hebben wij grondig geïnspecteerd, zodat jij het jaar 2021 met écht een...

Welke koers gaat de hypotheekrente in 2021 varen?

Afgelopen jaar is gebleken dat ondanks de coronacrisis, de verkoop van (vele) woningen ‘gewoon’ doorging en de hypotheekrente niet zomaar van zijn stuk te brengen was. Met name de hypotheekrente heeft dit jaar veel in de...

Vijf tips voor een origineel kerstfeest in 2020!

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de (kerst)slingers ophangen! In plaats van na te denken over wat er dit jaar niet kan, denken wij graag na over wat er wél kan. Daarom hebben we vijf leuke tips bedacht om de kerst...