Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Overbieden: waar moet je rekening mee houden?

De tijd dat je als koper rustig de tijd kon nemen om een huis een aantal keer te bezichtigen en een bod onder de vraagprijs uit kon brengen, lijkt verleden tijd. In de Randstad is overbieden al langer eerder regel dan uitzondering. Toch is voorzichtigheid geboden, want overbieden brengt serieuze financiële risico's met zich mee. Er zijn vijf factoren waar je rekening mee moet houden:

1. Zet nooit je maximale budget in

Vanaf 1 januari 2018 mag je 100 procent van de waarde van een woning lenen. Dat houdt in dat je de rest, denk aan de overdrachtsbelasting en de kosten voor taxatie, notaris en advies, uit eigen middelen moet kunnen betalen. Zet dus nooit je maximale budget in als je gaat (over)bieden. Reserveer geld voor de verhuizing, inrichting, onvoorziene uitgaven en een eventuele verbouwing. Laat je een andere koopwoning achter? Dan heb je misschien ook een tijd te maken met dubbele woonlasten en overwaarde of juist een restschuld.

 

2. Check of de vraagprijs realistisch is

Je mag dus 100 procent van de woningwaarde lenen. Dat is niet (altijd) de vraagprijs. Op de huidige woningmarkt ligt de vraagprijs vaak hoger dan de eigenlijke waarde van het huis. Check dus hoe realistisch de vraagprijs is. Bij het Kadaster kun je nagaan wat er voor vergelijkbare woningen in dezelfde buurt is betaald. Overweeg ook om een aankoopmakelaar in te schakelen.

 

3. Laat de woning taxeren

Als je een huis koopt, wil de geldverstrekker weten wat de woning waard is. Een taxatie van de woning is verplicht. In het taxatierapport wordt de marktwaarde van de woning vermeld. De maximale hypotheek die jij kan krijgen, is niet alleen gebaseerd op je inkomen, maar ook op de waarde van je woning. Als er veel overboden wordt, kan het zijn dat de marktwaarde van een huis en de overeengekomen verkoopprijs uit elkaar liggen. Het bedrag dat je overbiedt, moet je zelf betalen.

 

4. Denk aan de ontbindende voorwaarden

Bij het kopen van een huis, teken je een voorlopig koopcontract. Voorlopig klinkt vrijblijvend maar het tegendeel is waar. Je hebt daarna drie werkdagen bedenktijd. Daarna ben je gebonden aan het contract tenzij je het rond krijgen van de financiering als ontbindende factor hebt laten opnemen. Een andere belangrijke ontbindende voorwaarde is die van veel achterstallig onderhoud, zeker bij oudere woningen is een bouwkundige keuring geen luxe. Doe je dit niet en krijg je de financiering van jouw droomhuis niet rond, dan moet je in de meeste gevallen een boete betalen.

 

5. Wees realistisch over de toekomst

Verwacht je dat de woningwaarde in de toekomst zal stijgen? Bedenk dat de huizenmarkt aan golfbewegingen onderhevig is. Het kan zijn dat de beoogde overwaarde niet (of voorlopig niet) gerealiseerd wordt. In de praktijk blijkt ook dat huizenbezitters vrijwel nooit hun hele leven lang in hetzelfde huis blijven wonen waardoor ze niet in alle gevallen zullen profiteren van de overwaarde. Bedenk van te voren daarom goed hoe lang je in de nieuwe woning wilt blijven wonen.

 

Wil je goed voorbereid op huizenjacht? Overleg dan eerst met een onafhankelijk financieel adviseur van Huis & Hypotheek hoever je op een verantwoorde manier kunt gaan. Wij helpen je graag.

 

Maak een afspraak 

Het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening. 

Wellicht ook interessant?

Woningmarkt is uit balans

Reken jezelf niet te snel rijk

 

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Hoe vergroot je jouw kansen op de huidige woningmarkt?

De woningmarkt is niet bepaald the place to be op dit moment. Behalve met de hoge prijzen en het schaarse aanbod van huizen, hebben de woningzoekers ook nog eens te maken met concurrentie van expats en bedrijven. Hoe kun je...

Scheiden. Wat nu?

De kogel is door de kerk: jullie gaan uit elkaar. Dit zorgt voor een hoop vragen en geregel, ook op financieel gebied. Er is een aantal vragen waarmee je rekening moet houden en van waaruit je verder kunt gaan. Heb je samen...

Helpen in de vorm van belastingvrij schenken

Het is december en de kerst staat weer voor de deur. Een mooi moment om je kind(eren) iets te schenken. Heeft je zoon of dochter het ook zo moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking een goede...