Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Opstalverzekering verplicht bij hypotheek. Wat heb jij eraan?

Bij het kopen van een huis komt meer kijken dan alleen de hypotheek. Een opstalverzekering bijvoorbeeld, ook wel woonhuisverzekering genoemd. Deze verzekering is verplicht bij het sluiten van een hypotheek. Gelukkig maar, want een opstalverzekering neem  je vooral voor jezelf.

 

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Denk aan de muren, het dak en het bad in de badkamer. Ook de centrale verwarming en zonnepanelen vallen eronder. Met de opstalverzekering is schade gedekt door een ‘onzeker voorval’. Voorbeelden zijn brand, storm en inbraak. Schade aan verplaatsbare spullen valt onder de inboedelverzekering.

 

Brand, storm- en waterschade

Stel je het ergste geval voor: je huis brandt volledig af. Waar haal je het geld vandaan voor een nieuw huis? Even een paar ton van de spaarrekening halen is geen haalbare optie. Gelukkig komt het niet vaak voor, toch is brand wel iets om rekening mee te houden. Minder erg maar ook vervelend zijn kosten door storm- of waterschade.

 

De verzekering vergoedt niet alleen de kosten voor herstel, verbouwing of reparatie van je huis. Je kunt onder voorwaarden ook de kosten voor de schoonmaak na een brand vergoed krijgen. Of, tot een bepaald maximum, de huur van tijdelijke woonruimte.

 

De jaarlijkse kosten

Gemiddeld betaal je voor een opstalverzekering ongeveer €1 per duizend euro aan gedekte kosten. Bijvoorbeeld €250 per jaar bij een herbouwwaarde van €250.000. De herbouwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om je huis in dezelfde staat te herbouwen. Bij het bepalen van de premie kijkt de verzekeraar onder andere naar de gebruikte bouwmaterialen en naar de staat van de woning.

 

Niet alles is gedekt

Niet alles valt onder de dekking van de opstalverzekering. Zo zijn de fundering en glas uitgesloten. Dit kun je wel als aanvulling toevoegen aan de verzekeringsdekking. Schade door een natuurramp, atoomkernreactie en oorlog is altijd uitgesloten. Bij een aardbeving of overstroming heeft de opstalverzekering dus geen waarde. 

 

Over het algemeen bepaal je zelf voor welk bedrag je jouw huis verzekert. Houd er wel rekening mee dat je verzekeraar alleen de werkelijke waarde van het huis uitkeert. Koop je een appartement? Dan is de Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk voor de opstalverzekering.

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Meer duidelijkheid over beslissingen woningmarkt

In het Lenteakkoord is afgesproken dat de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Inmiddels is er meer duidelijk wat dit gaat betekenen voor starters en bestaande huizenbezitters. Naast deze wijziging worden ook een aantal...

Meevaller voor consumenten met NHG-hypotheek

De media staan bol van de berichten over de plannen van het nieuwe kabinet voor de woningmarkt. Vorige week kwam daar het bericht bij dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) het niet meer toe zou staan dat bestaande...

Wat de Miljoenennota voor uw hypotheek betekent

Hoe pakt 2013 uit voor uw hypotheek? Dit is één van de onderwerpen in de Koopkrachtwijzer 2013 van het ING Economisch Bureau. Deze wijzer helpt u inschatten wat de Miljoenennota voor u betekent.