Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Nieuwe normen voor 2017 bekend: wat kun jij lenen?

Eind dit jaar of begin volgend jaar op huizenjacht? Reken dan nu alvast uit wat je volgend jaar op inkomen kunt lenen en wat het je scheelt ten opzichte van dit jaar. Misschien is het de moeite om haast te maken of is het juist slimmer om nog even twee maanden te wachten. 

Naast de nieuwe leennormen op basis van inkomen gaat de maximale hypotheek per 1 januari omlaag van 102% naar 101% van de woningwaarde. Dat betekent dat je in 2017 meer eigen geld moet inbrengen om de bijkomende kosten te betalen.

Bereken nu je hypotheek voor 2017

‘Voor iedereen een hogere hypotheek’

Nibud heeft onlangs de nieuwe hypotheeknormen voor het komend jaar bekend gemaakt. Zelf gaven zij aan dat bijna iedereen een hogere hypotheek kon afsluiten en ook Minister Blok ondersteunde het Nibud daarin. Maar wij zijn het daar niet helemaal mee eens. 

Weer verder beperkt

Wij denken dat het constatering dat iedereen volgend jaar meer kan lenen te kort door de bocht is. Vooral de starters, de singles en mensen met een laag tot middeninkomen kunnen juist minder lenen. En dit zijn nu nét de groepen die het al lastig hebben op de woningmarkt.

Nibud gaat er in de berekeningen bijvoorbeeld van uit dat ieders salaris volgend jaar geïndexeerd wordt en daardoor 1,6% hoger is. En dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten