Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Minder hypotheek dankzij kleine leningen?

BKR gaat vanaf 1 december ‘kleine’ leningen registreren, en die kunnen invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Moet je je zorgen maken?

Lagere hypotheek

Nou misschien wel. Want een lening tot € 250 kan zorgen voor een € 1400 lagere hypotheek. Lenen tot € 500 scheelt dan het dubbele op je hypotheek, en ga zo maar verder. Sta je voor meerdere kleinere leningen geregistreerd, dan kan je hypotheek dus onverwacht lager uitvallen. Onder dit soort leningen vallen bijvoorbeeld ook creditcards, een smartphone bij een abonnement (vanaf mei 2017) en kopen op afbetaling bij een webwinkel.

Iedereen geregistreerd

Nu is het feit dat BKR leningen registreert op zich niets nieuws. Zo’n 91% van de Nederlandse bevolking staat in het systeem van BKR. Slechts een klein deel heeft een negatieve registratie. Maar waarom is een registratie van invloed op de hoogte van je hypotheek?

Waarom zo´n invloed?

Bij het berekenen van een hypotheek houdt de geldverstrekker rekening met je inkomen en je (vaste) uitgaven. Er moet namelijk elke maand genoeg overblijven voor het betalen van de hypotheeklasten. Nu BKR ook de kleinere leningen tot € 250 gaat registreren, wordt de lijst met eventuele uitgaven iets langer en blijft er minder over voor de hypotheek. De oplossing in de ogen van de geldverstrekker is vrij simpel: een lagere hypotheek. Daarbij wordt niet gekeken of je daadwerkelijk wel eens rood staat of je creditcard gebruikt.

Sta jij nooit rood?

Gebruik je het rood staan niet en zou je een huis willen kopen? In een aantal gevallen kan het verstandig zijn om het om die reden uit te zetten. Een adviseur van Huis & Hypotheek kan je hierbij helpen. 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten