Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Microwoning: iets voor jou?

Microwoning: iets voor jou?

Microwoningen. De naam zegt het al, kleine woningen van gemiddeld 114 vierkante meter per woning (volgens het CBS). Maar het kan nog kleiner. Uit cijfers van het CBS wordt duidelijk dat steeds meer starters en studenten die graag in de stad willen wonen, vaker kiezen voor microwoningen van 20 tot 50 vierkante meter.

 

Waarom een microwoning?

De meeste starters hebben niet zo’n groot budget of keuze in de huidige woningmarkt, waar de prijzen maar blijven stijgen. Sociale huurwoningen gaan samen met jarenlange inschrijvingen en particuliere (huur)woningen zijn vaak onbetaalbaar. De microwoning kan dan een goede oplossing zijn.

Een microwoning is weliswaar kleiner dan reguliere woningen, maar van minder leefruimte is geen sprake. De woningen zijn vaak verbonden door een zogenoemde community, een gemeenschappelijke ruimte. Bewoners delen deze, zoals een woonkamer, fitnessruimte of bibliotheek, met andere bewoners van microwoningen.

 

Betaalbaar

Door de kleine hoeveelheid aan vierkante meters, zijn de microwoningen goedkoper dan particuliere woningen. Ze zijn op dit moment te koop van 100.000 euro tot 175.000 euro, een prijs die veel starters en afgestudeerden zich met een hypotheek kunnen veroorloven. De komende jaren zullen er naar schatting tot 100.000 microwoningen bij komen.

 

Ouderen en jonge gezinnen

Behalve starters en pas afgestudeerden, kunnen de microwoningen ook een oplossing zijn voor ouderen die niet zoveel ruimte nodig hebben. Daarnaast kan de microwoning interessant zijn voor jonge gezinnen, wanneer er in het complex bijvoorbeeld een kinderopvang en een werkruimte aanwezig is. Er zijn dus veel mogelijkheden.

De microwoningen zijn overigens niet te verwarren met de Tiny Houses: deze vind je eerder op het platte land dan in de stad, zijn verplaatsbaar en deze staan voor duurzaamheid.

 

Maak een afspraak

Meer weten over of de microwoning bij jou past? Maak een afspraak bij jouw erkende adviseur van Huis & Hypotheek.

 

Maak een afspraak

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Expat mortgage

Are you an expat looking to buy a home in the Netherlands? Because of the complex housing market this can be quite a challenge. The many conditions there are for getting a mortgage aren’t helping either. Our independent...

Hypotheek voor senioren

Wanneer je met pensioen bent, wordt er gekeken naar je pensioeninkomen. Omdat dit meestal minder is dan een gemiddeld inkomen, kun je minder lenen. Ook heb je maar dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn allemaal...