Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Maximale hypotheek hoger in 2021

Huishoudens waarvan volgend jaar het inkomen stijgt, kunnen straks meer lenen voor de aankoop van een woning. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gezegd in het adviesrapport Financieringslastnormen 2021. Daarnaast stelt het Nibud voor om het tweede inkomen voor 90 procent mee te laten tellen volgend jaar bij een hypotheekaanvraag. Nu is dat nog maar 80 procent. Wat verandert er nog meer?

 

Loonstijging

Het Nibud houdt rekening met een gemiddelde loonstijging van 1,4 procent in 2021. Er moet hier echter wel een kanttekening geplaatst worden. In onzekere tijden als deze is het ook de verwachting dat de werkloosheid komend jaar zal stijgen en dat inkomens minder stabiel zullen zijn. Voor huishoudens waarbij het inkomen niet zal stijgen, kan de maximale hypotheek licht dalen.

 

Tweede inkomen

Al sinds 2016 is het Nibud bezig om het tweede inkomen stapsgewijs zwaarder mee te laten wegen bij een hypotheekaanvraag. Zo gaat in 2021 ook het laagste inkomen meetellen in de berekening van de maximale hypotheek, waardoor een hogere hypotheek afgesloten kan worden.

 

Duurzamer leven

Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe woning, dan kun je gebruik maken van de extra financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Als je van plan bent jouw huis serieus te verduurzamen, kan je tot 106 procent van je woningwaarde lenen in plaats van 100 procent! Hoeveel je extra kan lenen, hangt af van je persoonlijke situatie.

 

Lenen met een studieschuld

Heb je een studieschuld op je naam staan? Dan kun je volgend jaar meer lenen! Dit heeft te maken met de lagere rente op studieleningen, waardoor de maandlasten van de studieschuld minder zwaar wegen op de ruimte in het huishoudbudget.

 

Hoeveel kan ik lenen?

Voordat jouw huizenjacht van start gaat, is het erg belangrijk om inzicht te hebben in jouw financiële situatie. Als je op de hoogte bent van hoeveel jij maximaal kan lenen, weet je precies hoe duur jouw nieuwe huis mag zijn en hoeveel jij misschien wel kan overbieden. Huis & Hypotheek heeft een tool ontwikkeld waarop je jouw maximale hypotheek kan berekenen.

 

Bij de aankoop van een woning moet je ook rekening houden met bijkomende kosten; de kosten koper. Dit zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, taxatiekosten, notariskosten en kosten voor het advies. Helaas kun je deze kosten niet meefinancieren in een hypotheek en moet je deze dus zelf betalen. Een Huis & Hypotheek adviseur kan je hierin adviseren.

 

Plan een afspraak in met een van onze adviseurs bij jou in de buurt en kom er samen achter wat jouw kansen en mogelijkheden zijn!

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Huis & Hypotheek en Villa Pardoes zijn vrienden!

Naast het waarmaken van de grote dromen, houden we ook rekening met de kleine dromen onder ons. Huis & Hypotheek is daarom een structurele samenwerking aangegaan met Villa Pardoes. Villa Pardoes is een sprookjesachtig...

Dit moet jij weten over de WOZ-beschikking!

Net als ieder jaar, ontvangt iedere woningeigenaar of huurder begin van het nieuwe jaar een officiƫle bekendmaking van de WOZ-waarde van zijn of haar woning. Dit is de WOZ-beschikking. Als je het niet eens bent met de hoogte...

Wat is toch die groene hypotheek?

De voordelen van een groene hypotheek worden steeds zichtbaarder. Ook niet gek dus dat er in 2020 weer een toename aan afgesloten duurzame hypotheken heeft plaatsgevonden. Maar toch zijn er nog veel mensen die nog niet op de...