Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Last van hoge hypotheekrente?

Ten opzichte van 8 tot 10 jaar geleden, is de hypotheekrente zo ongeveer gehalveerd. Heb jij na die tijd een huis gekocht? Dan heb je kans dat je de hoge rente van toen betaald. Liever een lagere hypotheekrente, en daarmee lagere maandlasten? Wij leggen uit welke mogelijkheden je hebt.

 

1. Hypotheek oversluiten

Overstappen van de ene hypotheekaanbieder naar een andere is een optie. Je lost je oude hypotheek in één keer af en sluit weer een nieuwe af. Dankzij een lagere rente ga je goedkoper wonen. Sluit je ruim voor het einde van je rentevaste periode over? Houd dan wel rekening met een eventuele oversluitboete. Maar zo lang die lager is dan de kosten die je maakt, kan oversluiten voordelig zijn.

 

2. Rentemiddeling

Je rentevaste periode duurt langer dan twee jaar, het huis staat onder water, op basis van je inkomen kom je niet in aanmerking voor een vergelijkbare hypotheek: er zijn genoeg redenen waarom je niet over kunt sluiten. Dan kan, afhankelijk van de aflosvorm van je hypotheek, rentemiddeling interessant zijn. Je nieuwe hypotheekrente komt tussen je oude en de actuele rente in te liggen. Niet zo laag als de actuele rente, maar je merkt het wel direct in je maandlasten. Voorwaarden en rekenmethodes verschillen wel per aanbieders.

 

3. Renteopslag verlagen

Is het hypotheekbedrag hoger dan de waarde van de woning? Dan rekent een geldverstrekker voor een hypotheek zonder NHG  dikwijls een iets hogere rente om het risico van een restschuld bij verkoop af te dekken. Maar heb je al flink wat afgelost, is het huis meer waard geworden, of zelfs allebei? Dan kun je je geldverstrekker vragen je renteopslag te verlagen, waardoor je hypotheekrente lager wordt en je per maand minder hoeft te betalen.

 

Hoge hypotheekrente is verleden tijd

Wat is voor jou financieel gezien de meest gunstige oplossing? Een hypotheekadviseur kan voor jou deze, en ook andere besparingsmogelijkheden, met elkaar vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan checken of de aflosvorm van de hypotheek nog bij je past en of je overlijdensrisicoverzekering niet goedkoper kan. Zo zorgen we er  voor dat je inkomen, persoonlijke situatie en hypotheek weer in balans zijn. Een te hoge hypotheekrente is dan verleden tijd.

 

Maak een afspraak

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Files op de koopwoningmarkt

Over de koopprijs van een woning valt nog maar weinig te onderhandelen. Kopers betalen op steeds meer plekken in Nederland meer dan de vraagprijs. Groeiende overwaarde, de lage hypotheekrente, de aankoop van koopwoningen door...

Duurzaam wonen: Hoe financier jij dat?

Duurzaam wonen is een hot topic op dit moment en staat dan ook hoog op de agenda van politiek Nederland. Begin juli werden de hoofdlijnen van het nieuwe klimaatakkoord gepresenteerd. Het doel: De CO2-uitstoot moet in 2030 met...