Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Jongeren willen wel kopen, maar kunnen niet…

Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat veel jongeren die wel een huis willen kopen dat niet kunnen. Oorzaak? Te weinig spaargeld om de bijkomende kosten te betalen.

 

Steeds minder jongeren tussen de 18 en 35 jaar worden geen huiseigenaar. Eerder was het mogelijk om de bijkomende kosten, zo’n 6% van de koopsom, helemaal mee te financieren in de hypotheek. Bijkomende kosten zijn onder andere overdrachtsbelasting, taxatie-, advies- en notariskosten.

 

Loan-to-value steeds lager

Tegenwoordig kun je niet meer 106%, maar nog 102% van de woningwaarde lenen: de loan-to-value. Dus dat betekent dat je die 4% uit eigen zak moet betalen. Per jaar wordt dit verder verlaagd, in 2018 moet je alle bijkomende kosten zelf betalen en leen je maximaal 100% van de woningwaarde.

 

Lastig om te sparen

Dat het voor deze groep lastig is om genoeg te sparen om de kosten te betalen, is niet zo gek. Zij komen vaak net van school, hebben nog niet echt kunnen sparen en bovendien hebben een aantal van hen een studieschuld. Er waren zelfs plannen om de loan-to-value zelfs te verlagen naar 90 of 80%. Gelukkig heeft minister Blok van Wonen aangegeven dat wat hem betreft het geen goed plan is.

 

Verhuisplannen?

Wil jij een huis kopen, maar ben jij bang dat je niet genoeg spaargeld hebt? Dan zijn er gelukkig een aantal regelingen waar je gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld de Starterslening, ouders die bijspringen of een familiehypotheek. Samen met een adviseur van Huis & Hypotheek bekijk je wat jouw mogelijkheden zijn.

 

Plan zelf een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in bij jouw dichtstbijzijnde adviseur.

 

Maak een afspraak

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Regionale verschillen worden steeds groter

De huizenprijzen blijven stijgen. Vorig jaar betaalde je gemiddeld € 263.000,- voor een koopwoning in Nederland. Net als in de jaren daarvoor staan de duurste huizen in villadorp Bloemendaal. Daar kost een huis €...

De voor- en nadelen van de familiebank

Starters hebben het steeds moeilijker op de woningmarkt. Dat komt onder andere door de toenemende krapte, maar ook omdat je steeds minder mag lenen. Op dit moment mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Om toch...

Recordaantal huizen verkocht

In de laatste drie maanden van vorig jaar, zijn ruim 66.000 bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit. Dat is gebleken uit onderzoek naar bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en...