Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Is oversluiten wel zo voordelig?

Wil jij ook zo graag een lage rente en daarmee besparen op jouw maandlasten? Dan klinkt oversluiten als een goed idee. Maar let op! Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt oversluiten. Want hoe simpel het ook klinkt, oversluiten is niet gratis. In dit artikel leggen we je een aantal dingen uit waar je op moet letten zodat je snel kunt zien of oversluiten voordelig voor jou kan zijn.

 

Lees hier meer over oversluiten

Wanneer mag ik oversluiten?

Als je wilt oversluiten, mag je dit in principe doen wanneer jij wilt. Maar houd er wel rekening mee dat er verschillen in kosten zijn. Als de rentevaste periode van jouw hypotheek bijna afloopt, is het een goed moment om eens te kijken of jij kunt oversluiten. Je kunt jouw hypotheek dan vaak boetevrij oversluiten. Natuurlijk kun je ook kiezen voor oversluiten als jouw rentevaste periode nog niet is afgelopen. Houd er dan wel rekening mee dat je boeterente moet betalen aan jouw huidige geldverstrekker.

 

Boeterente

Als je tijdens de looptijd van de hypotheek wilt oversluiten, kan het zijn dat je een boete moet betalen. Dit noemen geldverstrekkers boeterente. Dit bedrag betaal je omdat je weggaat bij je geldverstrekker en zij daardoor de inkomsten van jouw rente mislopen. Boeterente kun je dus zien als een compensatie die jij aan de geldverstrekker betaalt om onder het contract uit te komen.

 

Extra kosten

Omdat je bij oversluiten eigenlijk een nieuwe hypotheek afsluit, moet je ook rekening houden met andere bijkomende kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld kosten voor de taxatie van je huis, voor de notaris en voor het advies, de vergelijking, en het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Daarnaast kun je ook nog te maken krijgen met administratiekosten en hypotheekakte kosten. Kies je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan komen daar ook nog kosten voor bij. Zorg er dus voor dat je goed berekent wat je allemaal moet betalen als je wilt oversluiten.

 

Bereken direct met onze rekentool of oversluiten voor jou voordelig kan zijn. 

 

Huis & Hypotheek

Wil je precies weten hoeveel oversluiten jou gaat kosten? Maak dan eens een afspraak met een financieel adviseur van Huis & Hypotheek bij jou in de buurt. Hij of zij kan jou precies vertellen wat er allemaal komt kijken bij oversluiten! Ook kan hij of zij je adviseren over eventuele mogelijkheden rond verbouwen, woningisolatie, aflossingsvrij of een lange rentezekerheid.

 

MAAK EEN AFSPRAAK

 

Het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Hypotheek voor de zzp’er

Een eigen bedrijf en een hypotheek, kan dat? Je eigen baas zijn heeft veel voordelen. Steeds meer Nederlanders kiezen er dan ook voor om hun eigen bedrijf te beginnen. Maar kun je als zzp’er wel een hypotheek krijgen? Er is...

Microwoning: iets voor jou?

Microwoningen. De naam zegt het al, kleine woningen van gemiddeld 114 vierkante meter per woning (volgens het CBS). Maar het kan nog kleiner. Uit cijfers van het CBS wordt duidelijk dat steeds meer starters en studenten die...