Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Is een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek verplicht?

Koop je een huis, dan sluit je daar bijna altijd een overlijdensrisicoverzekering bij af. Is dit eigenlijk verplicht? Nee, maar geldverstrekkers stellen die voorwaarde meestal wel. Als je overlijdt tijdens de looptijd van je hypotheek, kunnen je nabestaanden de schuld deels of in zijn geheel aflossen.

Dit moet je weten over je overlijdensrisicoverzekering.

Banken willen zekerheid. Ze vragen je daarom om (minstens) een overlijdensrisicoverzekering (ofwel orv) te sluiten voor het deel van je hypotheek dat boven een bepaald percentage van de marktwaarde van je huis uitkomt. Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ligt die grens op 80 procent. Heb je een woning met een marktwaarde van €200.000, dan moet je het hypotheekbedrag boven de € 160.000 verzekeren. Je overlijdensrisicoverzekering dient dan dus minstens een bedrag van € 40.000 te bedragen.

 

Gedeeltelijk of helemaal verzekeren?

Voor hypotheken zonder NHG ligt de grens vaak lager. Je moet dan dus een hoger bedrag verzekeren. In overleg met je hypotheekadviseur kun je ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een hoger bedrag. Het kost je per maand meestal niet veel extra en het zorgt ervoor dat je nabestaanden de hypotheek voor een groot deel of volledig kunnen aflossen als jij of je partner overlijdt. Laat je goed adviseren om er achter te komen wat in jouw situatie verstandig is, dit verschilt namelijk per persoon en per situatie.

 

Verpanden, wat is dat?

Als je geldverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht stelt, dan is de polis meestal ook aan de geldverstrekker verpand. Dat betekent dat de uitkering bij overlijden direct overgemaakt wordt aan de geldverstrekker om de hypotheek af te lossen. Je kunt dan dus niet zelf kiezen of je het aan aflossing van de hypotheek besteedt of dat je bijvoorbeeld je besteedbare inkomen hiermee verhoogt en/of eenmalige andere kosten/zaken hiervan betaalt. Als je wel wilt kunnen kiezen waaraan je (een deel van) je overlijdensrisicoverzekering besteed, kies dan voor een onverpand(e) polis(deel). Laat je in ieder geval altijd goed informeren en adviseren.  

 

Bespaar en profiteer van de gedaalde premies

Heb je een overlijdensrisicoverzekering van meer dan 4 jaar oud? Dan kun je waarschijnlijk flink op de premie besparen. De prijs van overlijdensrisicoverzekeringen is de laatste jaren hard gedaald. Let wel op: als je orv aan de geldverstrekker verpand is, moet deze wel toestemming geven voor het overstappen van verzekeraar. We helpen je daar natuurlijk graag bij.

 

Roken en overlijdensrisicoverzekeringen

Rokers overlijden gemiddeld eerder dan niet-rokers. Je betaalt daarom een hogere premie voor je overlijdensrisicoverzekering als je zo nu en dan een sigaretje opsteekt. Over de totale looptijd van je verzekering ben je al gauw enkele duizenden euro's meer kwijt.

 

Vul de vragen over roken op het aanvraagformulier echter zo duidelijk mogelijk in om daarmee te voorkomen dat de uitkering voor je nabestaanden in gevaar komt. Als de verzekeraar bij overlijden constateert dat de informatie in de aanvraag niet juist is geweest, kan deze de uitkering korten.

Je hebt iets te kiezen

Behalve de hoogte van het verzekerde bedrag heb je nog veel meer te kiezen. Sluit je de overlijdensrisicoverzekering af op één leven of twee levens? Wil je dat de uitkering evenredig mee daalt met je hypotheekschuld of wil je dat het bedrag altijd gelijk blijft? Wil je (een deel van) de verzekering onverpand laten? Allemaal vragen waar je van tevoren over moet nadenken.

 

Kom je er niet uit of heb je twijfels? We adviseren je graag over alle aspecten die komen kijken bij hypotheken en verzekeringen.

 

Afspraak maken

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Scheiden. Wat nu?

De kogel is door de kerk: jullie gaan uit elkaar. Dit zorgt voor een hoop vragen en geregel, ook op financieel gebied. Er is een aantal vragen waarmee je rekening moet houden en van waaruit je verder kunt gaan. Heb je samen...

Helpen in de vorm van belastingvrij schenken

Het is december en de kerst staat weer voor de deur. Een mooi moment om je kind(eren) iets te schenken. Heeft je zoon of dochter het ook zo moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking een goede...

Aflossingsvrij? Niet helemaal!

Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een van de meest populaire hypotheekvormen onder starters. Er werd veel gekozen voor deze vorm door de lage maandlasten die het met zich meebrengt: je betaalt gedurende de looptijd...