Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Hypotheekmogelijkheden beperkt voor ouderen

Voor veel ouderen is het moeilijk om de overwaarde van hun woning te verzilveren. Geldverstrekkers zijn daar huiverig voor, vanwege het vaak relatief lage inkomen dat ouderen hebben. Dat is vervelend, omdat het de financieringsmogelijkheden van een nieuw huis beperkt.

 

In de komende jaren neemt het aantal ouderen in Nederland toe tot naar verwachting 4,5 miljoen in 2030. De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar het is lastig om één concrete woonoplossing te bedenken.

Inkomensdaling na pensioen

Door de vergrijzing neemt ook het aantal vragen van senioren over aanpassingen aan hypotheken toe. Op basis van het relatief lage inkomen dat veel voorkomt bij senioren, loopt dat regelmatig vast. Na pensionering daalt het inkomen bij veel senioren namelijk fors.

 

Door de inkomensnormen van de afgelopen jaren kunnen senioren regelmatig niet aan de norm voor een hypotheek voldoen. Daardoor zitten ze als het ware gevangen in een (te) dure koopwoning. Doordat ouderen niet kunnen ‘doorschuiven’, wordt onder andere ook het aanbod voor starters beperkt.

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft hiervoor een oplossing gecreëerd: als er genoeg overwaarde is, het inkomen op de lange termijn stabiel is én er verder geen grote risico’s zijn, mag de geldverstrekker afwijken van de inkomensnorm.

Onduidelijkheid over explaindossier

Om af te wijken moeten geldverstrekkers een zogenoemd explaindossier aanmaken en dat gaat nogal eens mis. Het is namelijk veel werk en niet helemaal helder: wat moet er precies instaan en hoe zorgt de geldverstrekker ervoor dat de verklaring volgens de wensen van de AFM is onderbouwd. De AFM kan de geldverstrekker namelijk met terugwerkende kracht op de vingers tikken omdat een lening niet verantwoord is afgegeven.

 

De regels bieden veel ruimte, maar hoeveel ruimte is een grijs gebied. Geldverstrekkers vinden dat eng. Ze weten niet wat wel en wat niet is toegestaan. Dat maakt ze huiverig. De geldverstrekkers zijn bang de klant te veel hypotheek te geven. Dit maakt de financiering van een woning erg lastig.

 

Ga jij al richting het pensioen of wil je weten wat je met jouw geschatte overwaarde kunt doen? Praat dan eens met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Wij helpen je graag verder.

 

Maak een afspraak

 

 

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten