Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Hypotheek voor de zzp’er

Een eigen bedrijf en een hypotheek, kan dat?

Je eigen baas zijn heeft veel voordelen. Steeds meer Nederlanders kiezen er dan ook voor om hun eigen bedrijf te beginnen. Maar kun je als zzp’er wel een hypotheek krijgen? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

 

Bepalen van je ‘toetsinkomen’

Anders dan bij werknemers, heb je als zelfstandig ondernemer een wisselend inkomen. Hierdoor is het lastiger om bij de geldverstrekker aan te tonen dat jij je maandlasten kunt betalen. Hoe krijg je dit dan wél voor elkaar?

Op basis van je gemiddelde inkomen, berekend over de laatste drie jaar, wordt er een toetsinkomen vastgesteld. Werk je nog niet zo lang als zelfstandige? Dan mag dit een combinatie zijn van inkomsten uit je zelfstandig ondernemerschap en dienstbetrekking. Aan de hand hiervan berekent de geldverstrekker je maximale hypotheek. Denk er wel aan dat je minimaal een jaar actief moet zijn als zzp’er om kans te maken op een hypotheek.

 

Je financiële situatie op orde

De geldverstrekker beoordeelt of jij je financiële situatie op orde hebt en je je maandlasten kunt betalen. Om je financiële situatie inzichtelijk te maken, zorg je dat je de jaarcijfers van je inkomen van de afgelopen drie jaar op een rijtje hebt. Daarnaast zorg je voor een startkapitaal ter aanvulling van je hypotheek (bijvoorbeeld voor de bijkomende kostenkoper) en een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden, hoewel dat meestal geen voorwaarde is voor de geldverstrekker.

Om jouw financiële situatie te beoordelen, kijkt de geldverstrekker ook nog naar een aantal andere zaken: je solvabiliteit en liquiditeit en je prognose (hoe ontwikkelen de inkomsten van het afgelopen jaar zich?).

 

Solvabiliteit en liquiditeit

Voor geldverstrekkers zijn solvabiliteit en liquiditeit van groot belang. Solvabiliteit gaat over de vraag in hoeverre jij aan je verplichtingen kunt voldoen als je bijvoorbeeld stopt met je onderneming of wanneer je failliet raakt. Het is de verhouding tussen je eigen vermogen en vreemd/totaal vermogen. Hoe hoger de solvabiliteit, hoe beter. Liquiditeit gaat over in hoeverre jij aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen.

 

Waarom is het voor zzp’ers anders?

Bij het verstrekken van een hypotheek wil de geldverstrekker zeker weten of jij aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen. Daarin willen zij onder meer weten wat het toekomstperspectief van jouw onderneming is en of je inkomsten stabiel genoeg zijn om elke maand de hypotheeklasten te betalen.

Wanneer je minder dan twee jaar voor jezelf werkt, is het vaak lastiger om daar een goede berekening van te maken. Je zou kunnen overwegen om spaargeld of bijvoorbeeld geld uit een schenking te gebruiken, of misschien verdient jouw partner alleen wel genoeg. Het is in ieder geval niet weg om je eens te verdiepen in de mogelijkheden.

 

Jouw mogelijkheden op een rijtje

Je hypotheek regelen kan steeds sneller en makkelijker. Voor zzp’ers komt er meer bij kijken. Daarom is het handig om samen met je hypotheekadviseur jouw mogelijkheden te bespreken. Kijk hier naar jouw dichtstbijzijnde Huis & Hypotheek vestiging.

 

Afspraak maken

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Expat mortgage

Are you an expat looking to buy a home in the Netherlands? Because of the complex housing market this can be quite a challenge. The many conditions there are for getting a mortgage aren’t helping either. Our independent...

Hypotheek voor senioren

Wanneer je met pensioen bent, wordt er gekeken naar je pensioeninkomen. Omdat dit meestal minder is dan een gemiddeld inkomen, kun je minder lenen. Ook heb je maar dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn allemaal...