Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Huurders duurder uit dan kopers

Als we kijken naar hoeveel van het besteedbaar inkomen huurders besteden aan wonen, dan is dat meer dan dat kopers kwijt zijn.

 

WoonOnderzoek van CBS

Dat blijkt uit de meest recente editie van het WoonOnderzoek van CBS. Elke drie jaar analyseren zij de lasten van huiseigenaren en huurders. Aan de hand van bijvoorbeeld het besteedbaar inkomen, wordt een een vergelijking gemaakt.

Huren is duurder

In 2015 was een gemiddeld huishouden nét geen € 900 kwijt aan wonen, 28% van het besteedbaar inkomen. Ondanks dat de huren iets lager geworden zijn, is het voor huurders iets meer dan € 650, ofwel 39% van het besteedbaar inkomen.

Kopers waren in 2012 € 75 meer kwijt en in 2009 € 26 meer. Voor huurders was dat in 2012 nog € 50 minder en € 100 minder in 2009. Daarnaast profiteren kopers ook van lagere verzekeringspremies, gemeentelijke belastingen en onderhoudskosten. Voor

Huren of kopen?

Kopen hoeft dus niet per se duurder te zijn dan huren. Vraag jij je af wat voor jou een goede keus is? Maak zelf aan de hand van je huurlasten een berekening voor wat je kunt kopen.

 

Bereken van huren naar kopen

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Huurders tussen wal en schip?

Er is een groot tekort aan huurwoningen in de vrije huursector, dat zegt Pararius. Tegelijkertijd stijgen de huren en wordt volgend jaar een nieuwe wet van kracht. Wat is er allemaal aan de hand op de huurmarkt?