Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Huizenkopers in de problemen door late hypotheek

Bijna een kwart van de huizenkopers dreigde het afgelopen jaar in de problemen te raken doordat de bank de hypotheek niet op tijd rond kreeg.

 

Veel potentiële kopers dreigden daardoor hun droomhuis mis te lopen. Ook hing hen een forse boete van veelal 10 procent van de aankoopsom boven het hoofd. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk die consumentenprogramma Kassa opvroeg.

 

Het gaat volgens de cijfers om tienduizenden huizenkopers. Het lukte hen niet een hypotheek af te sluiten binnen de gemiddelde termijn van zes weken vanaf het moment van opname van het financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst. Binnen deze termijn kunnen huizenkopers onder voorwaarden kosteloos van de koop afzien.

 

Hypotheek niet binnen een week

Van de meeste financiers ontvang je niet binnen een week, maar na 4 tot 6 weken na indiening een bindend (definitief) hypotheekaanbod. In ongeveer 30 procent van de gevallen duurt het zelfs langer dan dat. Dat komt door de hoeveelheid hypotheekaanvragen, maar ook omdat de persoonlijke situatie van veel mensen leidt tot hypotheekaanvragen die niet binnen de standaardnormen passen die de meeste geldverstrekkers hiervoor hanteren. Daarom moet er maatwerk worden toegepast en dat kost veel tijd.

 

In 2018 worden de voorwaarden om een hypotheek te kunnen krijgen aangescherpt. De regels zijn er om er voor te zorgen dat je maandelijkse lasten betaalbaar blijven en je te beschermen tegen overkreditering oftewel lasten die onvoldoende te dragen zijn voor je. De komende weken wordt daarom grote drukte verwacht op de hypothekenmarkt.

 

Hoe versnel je zelf de hypotheekaanvraag?

Tip: om jouw hypotheekaanvraag zo snel mogelijk rond te krijgen is het slim om in ieder geval zo snel mogelijk de juiste documenten aan te leveren. De hypotheekadviseur kan ze dan alvast aan de geldverstrekker leveren, zodat die ermee aan de slag kan en je hypotheek dus sneller rond kan krijgen. 

 

Het jij jouw droomhuis gevonden? Dan wil je de hypotheekaanvraag goed en op tijd afronden. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Dan helpen wij je graag. 

 

 

Maak een afspraak

 

Wellicht ook interessant:

 

Kopen zonder voorbehoud van financiering? Pas op!

 

Hypotheek afslutien? Let op je BKR-registraties

 

Bereken je maximale hypotheek

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Files op de koopwoningmarkt

Over de koopprijs van een woning valt nog maar weinig te onderhandelen. Kopers betalen op steeds meer plekken in Nederland meer dan de vraagprijs. Groeiende overwaarde, de lage hypotheekrente, de aankoop van koopwoningen door...

Duurzaam wonen: Hoe financier jij dat?

Duurzaam wonen is een hot topic op dit moment en staat dan ook hoog op de agenda van politiek Nederland. Begin juli werden de hoofdlijnen van het nieuwe klimaatakkoord gepresenteerd. Het doel: De CO2-uitstoot moet in 2030 met...