Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Hoe zit het met dat oplopende tekort op de woningmarkt?

Door een veranderende bevolking en andere woonwensen is er, naast het gebrek aan woningen, ook steeds vaker sprake van een doorstroomprobleem. Hoe komt dit en wat is er nodig om deze problemen op te lossen?

Steeds meer singles

Op dit moment zijn 3 miljoen huishoudens in Nederland single. In 2040 zullen dat er 3,6 miljoen zijn. Tot dan groeit Nederland in totaal met 900.000 huishoudens en daarvan zijn 600.000 single. Veel van de alleenstaanden zijn dan ouder dan 65 jaar. Dat is te verklaren door de vergrijzing: er zijn steeds minder jongeren.

Zowel ouderen als starters kampen met problemen op de woningmarkt: de oudere verhuist minder snel naar een volgende woning die beter bij de behoefte past. Voor de starter is het moeilijk om een eerste woning te kopen.

Het huidige kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig (kunnen) blijven wonen. Hoewel onderzoek van ABF research uitwijst dat oudere senioren het liefste in een huurappartement zouden willen wonen, verhuizen ze niet of nauwelijks. En mochten ze dat toch willen, dan is er veel te weinig aanbod dat voldoet aan de hoge eisen. 

Weinig ontwikkeling voor de alleenstaande oudere

De oudere single is vaker een vrouw. Voor haar wordt de sociale kant van het wonen steeds belangrijker. Ze heeft behoefte aan contacten en bezit steeds minder vaak een familienetwerk op korte afstand. Ze wil bijvoorbeeld veilig wonen, of aan een hofje. Probleem is dat dit alternatieve woningaanbod nog niet op grote schaal wordt ontwikkeld.

Voor senioren is het moeilijk om een nieuwe woning te kopen: ze hebben gezien hun leeftijd weinig inkomen. De hoge huurprijzen maken het echter lastig om te gaan huren. Doordat ouderen de woning niet verlaten, is het voor de starter lastig om bestaande woningen te bemachtigen.

Alleenstaande starters ervaren drempels

Single starters hebben minder geld dan koppels. Als je als alleenstaande tot de ‘succesvolle elite’ behoort, is het wat makkelijker om aan een hypotheek te komen. Verdien je minder of heb je geen vast contract? Dan wordt het moeilijker om te kopen.

In de jaren zeventig en tachtig zorgden de babyboomers voor een explosieve vraag naar eengezinswoningen. Dat heeft geleid tot een ongekende dominantie van dit woningtype. Op de (middel) lange termijn leidt het ertoe dat alleenstaande ouderen hun eengezinswoning niet kunnen verkopen, omdat er minder vraag naar is.

De grote uitdaging voor de komende jaren voor zowel overheid als bouwsector is om het aanbod van huur- en koopwoningen beter op de vraag van oudere én jongere al dan niet alleenstaande kopers te laten aansluiten..

 

Wellicht ook interessant:

 

Particuliere verhuurder verdringt starter

 

Hiermee heb je voorsprong op andere kopers!

 

 

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Familiehypotheek

Door de hoge huizenprijzen en het beperkte woningaanbod is een huis kopen niet meer zo vanzelfsprekend. Voor starters is het lastig om op de huidige woningmarkt een hypotheek af te sluiten. Een familiehypotheek kan hulp...

Familiehypotheek

Door de hoge huizenprijzen en het beperkte woningaanbod is een huis kopen niet meer zo vanzelfsprekend. Voor starters is het lastig om op de huidige woningmarkt een hypotheek af te sluiten. Een familiehypotheek kan hulp...

Hoe vergroot je jouw kansen op de huidige woningmarkt?

De woningmarkt is niet bepaald the place to be op dit moment. Behalve met de hoge prijzen en het schaarse aanbod van huizen, hebben de woningzoekers ook nog eens te maken met concurrentie van expats en bedrijven. Hoe kun je...