Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Helpen in de vorm van belastingvrij schenken

Het is december en de kerst staat weer voor de deur. Een mooi moment om je kind(eren) iets te schenken. Heeft je zoon of dochter het ook zo moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking een goede optie zijn om te helpen. Benieuwd naar de mogelijkheden en de voorwaarden? Lees dan verder.

Wat zijn de mogelijkheden?

Vrij besteden

Per kalenderjaar mag je maximaal 5.363 euro (2018) belastingvrij schenken. Wil je meer schenken? Dat kan natuurlijk ook, maar dan moet je daar wel schenkbelasting over betalen. Een andere optie is een eenmalige schenking van maximaal 25.731 euro (2018). Het is belangrijk dat dit gebeurt wanneer de leeftijd van jouw zoon of dochter (of van hun partner) tussen de 18 en 40 jaar is, want de leeftijd van je kind speelt een rol. Je mag ook nog een schenking doen op de dag dat je kind of partner van je kind 40 jaar wordt.

 

Sommige schenkingen moeten bij elkaar geteld worden. Dat is het geval wanneer het kind van elke ouder afzonderlijk een bedrag krijgt. Waarom? De ouders worden als een schenker gezien. Wanneer je gebruikmaakt van deze eenmalige schenkingen, vertel dan je kind(eren) dat zij aangifte schenkbelasting moeten doen.

Schenking voor het huis van je kind

Helpen bij het kopen of verbouwen van het huis van je kind? Nu het voor starters zo lastig is om een huis te kopen, komt zo een schenking goed van pas. Je mag daarvoor maximaal 100.800 euro (2018) belastingvrij geven. Ook hier geldt dat je zoon, dochter of partner van je zoon of dochter tussen de 18 en 40 jaar moet zijn. Andere voorwaarden die hieraan zijn verbonden zijn:

 

- Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van een ‘verhoogde vrijstelling’;

- Je kind of partner van je kind besteedt het geld uiterlijk in 2020;

- De schenking wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een huis of appartement waarin je zoon, dochter of partner van je zoon of dochter gaat wonen. Andere mogelijkheden zijn het aflossen van zijn of haar eigenwoningschuld, restschuld van een verkochte eigen woning of afkoop van rechten van erfpacht van de eigen woning;

- Je kunt (schriftelijk) aantonen dat de schenking gebruikt wordt voor de woning van je zoon of dochter;

- Heb je de schenking in een overeenkomst vastgelegd? Dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan, behalve dat je kind het tijdig moet gebruiken voor de eigen woning.

 

Belastingvrij schenken is een complex onderwerp met veel mogelijkheden en voorwaarden. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Of heb je andere vragen? Je kunt hiervoor terecht bij jouw adviseur. Maak hier een afspraak!

 

Afspraak maken

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Wijzigingen woningmarkt per 1 januari 2021

Zeg starters en huiseigenaren, hebben jullie goed opgelet met Prinsjesdag? Inderdaad geen gouden koets dit jaar, maar de wijzigingen die voorgesteld zijn door het kabinet, zijn er door alle omstandigheden niet minder om...

Verlies geen tijd, geld en energie meer; isoleer!

De zomer is alweer bijna voorbij en de koudere wintermaanden staan op ons te wachten. Dus stel je eens voor… Buiten regent het, maar binnen vertoef jij in een heerlijk warm en knus huis. En dat zonder hoge stookkosten! Want...

Het financieren van een duurzaam huis: Hoe doe ik dat?

Wil je een huis dat in de zomer koel blijft en in de winter warm? Denk dan eens aan een investering in verduurzaming van jouw huis. Door goede isolatie wordt jouw energierekening lager. Op lange termijn kan dit erg voordelig...