Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Help je kind aan een koophuis en profiteer beiden

Een huis kopen wordt voor jonge mensen financieel steeds lastiger. Dit jaar mag je nog maar 101% van de woningwaarde financieren. Als starter dien je circa 5% van de koopsom aan spaargeld te hebben. Dit om daarmee de zogenaamde kosten koper te betalen als overdrachtsbelasting en notariskosten. Wil je je kind op weg helpen met een koophuis? Dan is bijvoorbeeld de familiehypotheek een optie.

 

Hoe werkt het?

Er zijn twee opties: schenken en lenen. Vanaf dit jaar mag je tot € 100.000 belastingvrij schenken als je kind, of diens partner, tussen de 18 en 40 jaar oud is. Het geld moet bovendien verplicht grotendeels voor zijn of haar eigen woning van worden gebruikt (een bedrag tot €25.526,- kan vrij worden besteed als nog niet eerder gebruik is gemaakt van de verhoogde vrijstelling).

Leen je het geld liever uit, dan kun je beiden gebruik maken fiscale voordelen. Je kind sluit dan als het ware een tweede hypotheek bij je af. Dat heet een familiehypotheek. Als de lening binnen 30 jaar wordt afgelost mag je kind de rente van de hypotheek gewoon aftrekken. Wel is een vereiste dat de rente over de lening marktconform is. Ook dien je het beiden aan te geven bij de belastingaangifte.

 

Voorbeeld familiehypotheek

Je kind leent als aanvulling € 30.000 om een huis te kunnen kopen. De afgesproken rentevergoeding is 3%. Dat komt neer op bruto € 900 per jaar. Omdat je kind de rente van de lening mag aftrekken, blijft er netto € 533 over. Dat is € 44 per maand.

Die netto rente kun je vervolgens weer belastingvrij terugschenken aan je kind. Zo is de lening voor hem of haar renteloos geworden. Zelf hou je € 367 euro rente over. Dat is nog steeds € 97 meer dan de gemiddelde rentevergoeding van 0,9% die je op een spaarrekening zou krijgen. Je bent overigens niet verplicht om de rente terug te geven, maar dan stijgen de netto rentelasten van je kind wel. 

Hoe hoger de rente is die je onderling afspreekt, hoe hoger het voordeel dat je er als ouder van hebt. Zonder daar je kind mee tekort te doen.

 

Rente betalen en teruggeven

Een familiehypotheek kan dus financieel interessant zijn voor zowel ouder als kind. Hou er wel rekening mee dat de rente en aflossing ook écht betaald worden. Het bedrag dat je teruggeeft moet met een afzonderlijke overboeking gedaan worden. De schenking alvast in de rente verrekenen staat de Belastingdienst niet toe.

Ben je van plan om je zoon of dochter financieel op weg te helpen met een koophuis? Kom dan eens langs om te informeren naar de mogelijkheden. We rekenen graag voor je uit wat de beste manier is.

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Hoe vergroot je jouw kansen op de huidige woningmarkt?

De woningmarkt is niet bepaald the place to be op dit moment. Behalve met de hoge prijzen en het schaarse aanbod van huizen, hebben de woningzoekers ook nog eens te maken met concurrentie van expats en bedrijven. Hoe kun je...

Scheiden. Wat nu?

De kogel is door de kerk: jullie gaan uit elkaar. Dit zorgt voor een hoop vragen en geregel, ook op financieel gebied. Er is een aantal vragen waarmee je rekening moet houden en van waaruit je verder kunt gaan. Heb je samen...

Helpen in de vorm van belastingvrij schenken

Het is december en de kerst staat weer voor de deur. Een mooi moment om je kind(eren) iets te schenken. Heeft je zoon of dochter het ook zo moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking een goede...