Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Help! Ik ben te laat met mijn belastingaangifte!

Je hebt tot 1 mei om je belastingaangifte te doen. Maar wat nu als je deze datum mist en je dus te laat bent?

Officiële deadline

Als je voor 1 april je belastingaangifte doet, dan krijg je voor de zomer nog bericht. De officiële deadline ligt een maand later op 1 mei. Dus als je het op 1 april nog niet gedaan hebt, dan is er geen man overboord.

Uitstel aanvragen

Maar denk je 1 mei niet te gaan redden, dan moet je voor die datum uitstel aanvragen. Uitstel aanvragen kan via de website van de Belastingdienst. Je krijgt standaard vier maanden extra tijd, maar achteraf nog uitstel aanvragen kan niet. Verwacht je meer tijd dan vier maanden nodig te hebben? Dan kan dat ook, als je dit maar goed kunt onderbouwen.

Herinnering

Als je te laat bent voor 1 mei en je geen uitstel aangevraagd hebt, dan hoef je nog niet meteen een bezoek van de belastinginspecteur te verwachten. Je krijgt een herinnering met het verzoek om alsnog zo snel mogelijk je aangifte in te vullen.

Aanmaning

Lukt het weer niet, dan krijg je een aanmaning waarin de Belastingdienst zelf een nieuwe datumj voorstelt. Is ook die datum niet haalbaar, dán krijg je een boete van € 369,-. Heb je met opzet die datum niet gehaald, dan kan de boete hoger zijn.

Te veel belasting

Wanneer je niet op de aanmaning reageert, dan vult de Belastingdienst zelf jouw aangifte in. Dit lijkt handig, maar vergis je niet! Zij maken zelf een schatting van je inkomen, en vaak valt die hoger uit dan de realiteit. En dus betaal je uiteindelijk méér belasting.

Foutje gemaakt?

Heb je je aangifte ingevuld, maar heb je per ongeluk een fout gemaakt? Dat kan eens gebeuren, dus je hebt altijd de mogelijkheid om je aangifte te corrigeren. Je doet gewoon opnieuw aangifte, online of op papier. Hiermee overschrijf je de oude aangifte.

Als je op basis van de foute aangifte al een voorlopige aanslag hebt gekregen, dan krijg je een nieuwe. Als de aanslag al definitief is, dan moet je bezwaar maken.

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Regel een kopie van de aangifte inkomstenbelasting 2012

Weet je nog op welke datum je je huidige hypotheek afgesloten hebt? Als dat voor 31 december 2012 was, is het verstandig om een kopie van je aangifte inkomstenbelasting uit dat jaar in huis te hebben. Dan zorg je dat een...

Vergeet deze aftrekposten niet

In de belastingaangifte zijn er een aantal aftrekposten die dikwijls overgeslagen worden. Welke kosten zijn er aftrekbaar en waar kun je dus terugverdienen?