Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Files op de koopwoningmarkt

Recordhoogte prijzen op de woningmarkt

Door de gunstige economische ontwikkelingen en de lage hypotheekrente blijft de vraag naar koopwoningen groot, terwijl het aanbod van te koop staande woningen de laatste jaren snel is afgenomen. Over de koopprijs van een woning valt nog maar weinig te onderhandelen. Kopers betalen op steeds meer plekken in Nederland meer dan de vraagprijs. Groeiende overwaarde, de lage hypotheekrente, de aankoop van koopwoningen door beleggers en de inkomensgroei veroorzaken de prijsstijging, aldus het Expertisecentrum Woningwaarde OTB van de Faculteit Bouwkunde TU Delft.

  

Omgeslagen koopproces

Vaak koopt een koper eerst een nieuwe woning en zet pas daarna de eigen woning in de verkoop. Consumenten willen wel kopen, maar hebben steeds minder te kiezen. Potentiële kopers staan in de rij bij elke woning die te koop wordt aangeboden.

 

Krappe woningmarkt

De woningmarkt is krap tot zeer krap. De krapte-indicator (de verhouding tussen het te koop staande woningaanbod en het aantal transacties) op de markt van bestaande woningen staat op een waarde 3,8. Sinds het begin van deze eeuw konden kopers niet eerder uit zo weinig te koop staande woningen kiezen. Er is ook een groot tekort aan nieuwbouw koopwoningen. De krapte-indicator is hier 2,3 in het eerste kwartaal van 2018.

 

Lees het hele artikel hier

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Aflossingsvrij? Niet helemaal!

Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een van de meest populaire hypotheekvormen onder starters. Er werd veel gekozen voor deze vorm door de lage maandlasten die het met zich meebrengt: je betaalt gedurende de looptijd...

Duurzaam wonen: Hoe financier jij dat?

Duurzaam wonen is een hot topic op dit moment en staat dan ook hoog op de agenda van politiek Nederland. Begin juli werden de hoofdlijnen van het nieuwe klimaatakkoord gepresenteerd. Het doel: De CO2-uitstoot moet in 2030 met...