Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Files op de koopwoningmarkt

Recordhoogte prijzen op de woningmarkt

Door de gunstige economische ontwikkelingen en de lage hypotheekrente blijft de vraag naar koopwoningen groot, terwijl het aanbod van te koop staande woningen de laatste jaren snel is afgenomen. Over de koopprijs van een woning valt nog maar weinig te onderhandelen. Kopers betalen op steeds meer plekken in Nederland meer dan de vraagprijs. Groeiende overwaarde, de lage hypotheekrente, de aankoop van koopwoningen door beleggers en de inkomensgroei veroorzaken de prijsstijging, aldus het Expertisecentrum Woningwaarde OTB van de Faculteit Bouwkunde TU Delft.

  

Omgeslagen koopproces

Vaak koopt een koper eerst een nieuwe woning en zet pas daarna de eigen woning in de verkoop. Consumenten willen wel kopen, maar hebben steeds minder te kiezen. Potentiële kopers staan in de rij bij elke woning die te koop wordt aangeboden.

 

Krappe woningmarkt

De woningmarkt is krap tot zeer krap. De krapte-indicator (de verhouding tussen het te koop staande woningaanbod en het aantal transacties) op de markt van bestaande woningen staat op een waarde 3,8. Sinds het begin van deze eeuw konden kopers niet eerder uit zo weinig te koop staande woningen kiezen. Er is ook een groot tekort aan nieuwbouw koopwoningen. De krapte-indicator is hier 2,3 in het eerste kwartaal van 2018.

 

Lees het hele artikel hier

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Expat mortgage

Are you an expat looking to buy a home in the Netherlands? Because of the complex housing market this can be quite a challenge. The many conditions there are for getting a mortgage aren’t helping either. Our independent...

Hypotheek voor senioren

Wanneer je met pensioen bent, wordt er gekeken naar je pensioeninkomen. Omdat dit meestal minder is dan een gemiddeld inkomen, kun je minder lenen. Ook heb je maar dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn allemaal...