Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Duurzaam wonen: Hoe financier jij dat?

Duurzaam wonen is een hot topic op dit moment en staat dan ook hoog op de agenda van politiek Nederland. Begin juli werden de hoofdlijnen van het nieuwe klimaatakkoord gepresenteerd. Het doel: De CO2-uitstoot moet in 2030 met tenminste 49% zijn gedaald ten opzichte van 1990, wat vooral gerealiseerd moet gaan worden door over te stappen van aardgas naar duurzame energie. In 2050 moeten alle huishoudens aardgasvrij zijn.

We zullen dus steeds energiezuiniger moeten gaan leven met z’n allen, en je huis speelt daarin een belangrijke rol. Bijna een kwart van de CO2-uitstoot in Nederland is namelijk afkomstig van woningen. Hier kun je dus zelf iets aan doen! Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een warmtepomp in je huis te installeren, kiezen voor zonnepanelen of voor goede isolatie van je woning door middel van isolatiemateriaal of HR++ beglazing.

Als je je huis wilt verduurzamen, zijn er steeds meer mogelijkheden en als je het slim aanpakt, is het niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wil jij je huis graag verduurzamen maar weet je niet hoe je dit moet financieren? Lees dan hieronder hoe je dit bijvoorbeeld kunt doen!

1. Meefinancieren in je hypotheek

Sinds 2018 mag je maximale hypotheek nog 100% van de woningwaarde zijn. Dit heeft als gevolg dat alle bijkomende kosten voor het aankopen van een huis (bijv. makelaarskosten, taxatiekosten of notariskosten) uit eigen middelen moeten worden gefinancierd. Maar kun jij aantonen dat je wilt investeren in het energiezuiniger maken van je huis, dan kun je maximaal 106% van de woningwaarde lenen, ook mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het bedrag dat je dan leent, moet je helemaal besteden aan energiebesparende voorzieningen. Let op: sommige geldverstrekkers rekenen hiervoor een renteopslag waardoor je maandelijks meer moet betalen. Check samen met je hypotheekadviseur bij welke geldverstrekkers je het beste een hypotheek kunt aanvragen. Voorbeeld: Stel je koopt een huis van €200.000. Dan mag je in 2018 100% van de waarde van de woning lenen, dus €200.000. Kies je voor energiebesparende voorzieningen en wordt jouw huis na verbouwing €210.000 waard? Dan wordt jouw maximale hypotheek €222.600 (= 106% van €210.000).

2. Tweede hypotheek

Heb jij al een woning en wil je graag investeren in energiebesparende voorzieningen? Ook dan kun je het verduurzamen van je woning financieren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een tweede hypotheek aan te vragen. Dit is een financiering die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit. Dit geld kun je dan gebruiken voor een verbouwing om je huis duurzamer te maken. Dit kan voordelig zijn, als de besparing op de energierekening na de verbouwing hoger uitvalt dan de extra (maand)lasten van de lening. Als je na de verbouwing kunt aantonen dat het geld van de tweede hypotheek is gebruikt voor het verbeteren van je woning dan is de rente van je tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar bij een lineaire of annuïtaire hypotheek.

Huis & Hypotheek

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het financieren van verduurzaming van je woning? Maak dan eens een afspraak met een financieel adviseur van Huis & Hypotheek bij jou in de buurt. Hij of zij kan jou adviseren over de beste aanpak rondom het verduurzamen van je woning. Ook kan hij of zij je adviseren over de eventuele mogelijkheden rond verbouwen, oversluiten, aflossingsvrij of een lange rentezekerheid. Het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Afspraak maken

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Expat mortgage

Are you an expat looking to buy a home in the Netherlands? Because of the complex housing market this can be quite a challenge. The many conditions there are for getting a mortgage aren’t helping either. Our independent...

Hypotheek voor senioren

Wanneer je met pensioen bent, wordt er gekeken naar je pensioeninkomen. Omdat dit meestal minder is dan een gemiddeld inkomen, kun je minder lenen. Ook heb je maar dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn allemaal...