Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

De doorstromer doet het goed op de woningmarkt

Wie profiteren het meest van de woningmarkt? Doorstromers. Mensen die al langere tijd een hypotheek en een koophuis bezitten. Niet verwonderlijk dat twee van de drie huizen op dit moment verkocht wordt aan een doorstromer. Starters hebben het juist relatief lastiger. Waarom is dat?

 

Kopen wint het op lasten al langere tijd van huren. Maar niet iedereen lukt het om een huis te kopen. Starters lopen op tegen veel concurrentie en hoge vraagprijzen. Doorstromers doen het daarentegen juist ontzettend goed.

 

Waarom zijn doorstromers in het voordeel?

 

 

  • Overwaarde aanwezig

Doorstromers die al langere tijd een koophuis bezitten, hebben overwaarde opgebouwd. Uitzonderingen daargelaten. Dat geeft hen de mogelijkheid om bij een nieuw huis te kiezen voor lagere woonlasten of een duurdere woning. Bovendien kunnen doorstromers hierdoor vaak sneller handelen in de concurrentie om een woning.

  • Kosten koper zijn geen obstakel

Starters hebben spaargeld nodig om de kosten koper te financieren. Dit jaar mag je nog maximaal 101 procent van de woningwaarde lenen, volgend jaar nog 100 procent. Doorstromers met overwaarde hebben die barrière niet.

  • Aflossingsvrij nog steeds mogelijk

Heb je nog een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013? Dan mag je die houden. Inclusief hypotheekrenteaftrek. Een doorstromer kan dus profiteren van nog lagere lasten en heeft zo een concurrentievoordeel op een starter die verplicht moet aflossen. Je hebt wel een groter risico op een restschuld.

 

Wooncarrière maken

Is er iets verkeerd aan de gunstige omstandigheden voor doorstromers? Niet direct. Hoewel het voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek verstandig kan zijn om toch af te lossen, zijn de  andere aspecten logische gevolgen van een wooncarrière.

Je begint in een starterswoning, maar door waardestijging en een betere baan komen steeds meer huizen binnen je bereik. Onderzoeksbureau IG&H laat dat zien in de cijfers over hypotheken. Een gemiddelde startershypotheek bedraagt ongeveer € 210.000. De hypotheek van een doorstromer is gemiddeld een ton hoger: € 308.000.

 

Heb jij een koophuis en inmiddels flink wat overwaarde? Overweeg dan of het de moeite waard is om een nieuwe woning te kopen. Zeker als je nog een langlopende hoge hypotheekrente hebt, kan een overstap naar een beter huis zelfs lagere lasten opleveren. Benieuwd? Wij vertellen je heel graag meer tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Regionale verschillen worden steeds groter

De huizenprijzen blijven stijgen. Vorig jaar betaalde je gemiddeld € 263.000,- voor een koopwoning in Nederland. Net als in de jaren daarvoor staan de duurste huizen in villadorp Bloemendaal. Daar kost een huis €...

De voor- en nadelen van de familiebank

Starters hebben het steeds moeilijker op de woningmarkt. Dat komt onder andere door de toenemende krapte, maar ook omdat je steeds minder mag lenen. Op dit moment mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Om toch...

Recordaantal huizen verkocht

In de laatste drie maanden van vorig jaar, zijn ruim 66.000 bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit. Dat is gebleken uit onderzoek naar bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en...