Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

De doorstromer doet het goed op de woningmarkt

Wie profiteren het meest van de woningmarkt? Doorstromers. Mensen die al langere tijd een hypotheek en een koophuis bezitten. Niet verwonderlijk dat twee van de drie huizen op dit moment verkocht wordt aan een doorstromer. Starters hebben het juist relatief lastiger. Waarom is dat?

 

Kopen wint het op lasten al langere tijd van huren. Maar niet iedereen lukt het om een huis te kopen. Starters lopen op tegen veel concurrentie en hoge vraagprijzen. Doorstromers doen het daarentegen juist ontzettend goed.

 

Waarom zijn doorstromers in het voordeel?

 

 

  • Overwaarde aanwezig

Doorstromers die al langere tijd een koophuis bezitten, hebben overwaarde opgebouwd. Uitzonderingen daargelaten. Dat geeft hen de mogelijkheid om bij een nieuw huis te kiezen voor lagere woonlasten of een duurdere woning. Bovendien kunnen doorstromers hierdoor vaak sneller handelen in de concurrentie om een woning.

  • Kosten koper zijn geen obstakel

Starters hebben spaargeld nodig om de kosten koper te financieren. Dit jaar mag je nog maximaal 101 procent van de woningwaarde lenen, volgend jaar nog 100 procent. Doorstromers met overwaarde hebben die barrière niet.

  • Aflossingsvrij nog steeds mogelijk

Heb je nog een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013? Dan mag je die houden. Inclusief hypotheekrenteaftrek. Een doorstromer kan dus profiteren van nog lagere lasten en heeft zo een concurrentievoordeel op een starter die verplicht moet aflossen. Je hebt wel een groter risico op een restschuld.

 

Wooncarrière maken

Is er iets verkeerd aan de gunstige omstandigheden voor doorstromers? Niet direct. Hoewel het voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek verstandig kan zijn om toch af te lossen, zijn de  andere aspecten logische gevolgen van een wooncarrière.

Je begint in een starterswoning, maar door waardestijging en een betere baan komen steeds meer huizen binnen je bereik. Onderzoeksbureau IG&H laat dat zien in de cijfers over hypotheken. Een gemiddelde startershypotheek bedraagt ongeveer € 210.000. De hypotheek van een doorstromer is gemiddeld een ton hoger: € 308.000.

 

Heb jij een koophuis en inmiddels flink wat overwaarde? Overweeg dan of het de moeite waard is om een nieuwe woning te kopen. Zeker als je nog een langlopende hoge hypotheekrente hebt, kan een overstap naar een beter huis zelfs lagere lasten opleveren. Benieuwd? Wij vertellen je heel graag meer tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Microwoning: iets voor jou?

Microwoningen. De naam zegt het al, kleine woningen van gemiddeld 114 vierkante meter per woning (volgens het CBS). Maar het kan nog kleiner. Uit cijfers van het CBS wordt duidelijk dat steeds meer starters en studenten die...

Tiny house: iets voor jou?

Een aantal jaar geleden is in Amerika de Tiny House Movement ontstaan. Ook Nederland is nu aan de beurt: Tiny House wordt een steeds groter en vaker gehoord begrip. Toch is voor velen onbekend wat die Tiny Houses dan precies...

Familiehypotheek

Door de hoge huizenprijzen en het beperkte woningaanbod is een huis kopen niet meer zo vanzelfsprekend. Voor starters is het lastig om op de huidige woningmarkt een hypotheek af te sluiten. Een familiehypotheek kan hulp...