Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Dit staat er in het regeerakkoord over wonen

De VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben een regeerakkoord bereikt. Daarin staan alle plannen voor de komende regeerperiode. Wij hebben 7 belangrijke punten voor je verzameld op het gebied van wonen. Benieuwd wat er gaat veranderen? Lees snel verder!

Loan To Value

In 2017 mag je nog 101 procent van de woningwaarde bij een geldverstrekker lenen. De leencapaciteit op basis van de woningwaarde wordt ook wel Loan To Value oftewel LTV genoemd. De LTV wordt volgend jaar teruggeschroefd naar 100 procent. In het verleden gingen al eens geluiden op om het percentage terug te brengen naar 90 procent. Dat gaat het nieuwe kabinet niet doen.

Je mag volgend jaar dus maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. De rest moet je uit eigen middelen betalen.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt sneller afgebouwd. Vanaf 2020 zal de hypotheekrenteaftrek ieder jaar met 3 procent teruggebracht, totdat die in 2023 op 36,93 procent uitkomt. Op dit moment wordt de hypotheekrenteaftrek al met een half procent per jaar teruggeschroefd en zou het percentage in 2043 pas op 37 procent moeten uitkoment. Dat gaat dus veranderen: vanaf 2020 wordt sneller afgebouwd, zodat al in 2023 het doel 36,93 procent wordt bereikt. 

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait gaat van 0,75 procent naar 0,60 procent van de WOZ-waarde. Dat houdt kortgezegd in dat je dus minder belasting gaat betalen voor de inkomsten van je eigen woning.

Wet Hillen

De Wet Hillen verdwijnt. De Wet Hillen houdt kortgezegd in dat als je de hypotheekschuld aflost, geen eigenwoningforfait hoeft te betalen. Doordat de Wet Hillen verdwijnt, gaan huisbezitters met een (grotendeels) afgeloste hypotheek, opnieuw belasting voor de eigen woning betalen. De afschaffing wordt over dertig jaar uitgesmeerd, zodat het volgens Rutte ‘minder pijnlijk is’. 

Duurzamer wonen

De energieprestatie-eisen worden voor nieuwbouwwoningen aangescherpt. Bovendien wordt in nieuwbouwwijken niet meer standaard een gasnet aangelegd. Gemeenten kunnen ook kiezen voor een elektriciteitsnet of een warmtenet.

Huren

Wooncoöperatie wordt een nieuwe vorm van wonen. Bij een wooncoöperatie worden de huurders samen eigenaar van een woning.

Verduurzamen huurwoning

Coöperaties die investeren in de verduurzaming van huurwoningen, komen in aanmerking voor een korting op de verhuurdersheffing. Daar is 100 miljoen euro voor uitgetrokken.

 

Wellicht ook interessant? 

 

Wat gebeurt er als de rente gaat stijgen? 

 

Particuliere verhuurder verdringt starter

 

Kopen zonder voorbehoud van financiering? Pas op

 

Wil je weten wat de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord voor jou persoonlijk zijn? Loop dan eens bij ons binnen. Wij helpen je graag verder. 

 

Maak een afspraak

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Expat mortgage

Are you an expat looking to buy a home in the Netherlands? Because of the complex housing market this can be quite a challenge. The many conditions there are for getting a mortgage aren’t helping either. Our independent...

Hypotheek voor senioren

Wanneer je met pensioen bent, wordt er gekeken naar je pensioeninkomen. Omdat dit meestal minder is dan een gemiddeld inkomen, kun je minder lenen. Ook heb je maar dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn allemaal...