Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Dit staat er in het regeerakkoord over wonen

De VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben een regeerakkoord bereikt. Daarin staan alle plannen voor de komende regeerperiode. Wij hebben 7 belangrijke punten voor je verzameld op het gebied van wonen. Benieuwd wat er gaat veranderen? Lees snel verder!

Loan To Value

In 2017 mag je nog 101 procent van de woningwaarde bij een geldverstrekker lenen. De leencapaciteit op basis van de woningwaarde wordt ook wel Loan To Value oftewel LTV genoemd. De LTV wordt volgend jaar teruggeschroefd naar 100 procent. In het verleden gingen al eens geluiden op om het percentage terug te brengen naar 90 procent. Dat gaat het nieuwe kabinet niet doen.

Je mag volgend jaar dus maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. De rest moet je uit eigen middelen betalen.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt sneller afgebouwd. Vanaf 2020 zal de hypotheekrenteaftrek ieder jaar met 3 procent teruggebracht, totdat die in 2023 op 36,93 procent uitkomt. Op dit moment wordt de hypotheekrenteaftrek al met een half procent per jaar teruggeschroefd en zou het percentage in 2043 pas op 37 procent moeten uitkoment. Dat gaat dus veranderen: vanaf 2020 wordt sneller afgebouwd, zodat al in 2023 het doel 36,93 procent wordt bereikt. 

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait gaat van 0,75 procent naar 0,60 procent van de WOZ-waarde. Dat houdt kortgezegd in dat je dus minder belasting gaat betalen voor de inkomsten van je eigen woning.

Wet Hillen

De Wet Hillen verdwijnt. De Wet Hillen houdt kortgezegd in dat als je de hypotheekschuld aflost, geen eigenwoningforfait hoeft te betalen. Doordat de Wet Hillen verdwijnt, gaan huisbezitters met een (grotendeels) afgeloste hypotheek, opnieuw belasting voor de eigen woning betalen. De afschaffing wordt over dertig jaar uitgesmeerd, zodat het volgens Rutte ‘minder pijnlijk is’. 

Duurzamer wonen

De energieprestatie-eisen worden voor nieuwbouwwoningen aangescherpt. Bovendien wordt in nieuwbouwwijken niet meer standaard een gasnet aangelegd. Gemeenten kunnen ook kiezen voor een elektriciteitsnet of een warmtenet.

Huren

Wooncoöperatie wordt een nieuwe vorm van wonen. Bij een wooncoöperatie worden de huurders samen eigenaar van een woning.

Verduurzamen huurwoning

Coöperaties die investeren in de verduurzaming van huurwoningen, komen in aanmerking voor een korting op de verhuurdersheffing. Daar is 100 miljoen euro voor uitgetrokken.

 

Wellicht ook interessant? 

 

Wat gebeurt er als de rente gaat stijgen? 

 

Particuliere verhuurder verdringt starter

 

Kopen zonder voorbehoud van financiering? Pas op

 

Wil je weten wat de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord voor jou persoonlijk zijn? Loop dan eens bij ons binnen. Wij helpen je graag verder. 

 

Maak een afspraak

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Woningmarkt is uit balans

De Nederlandse woningmarkt is uit balans. Het keuzeaanbod neemt af omdat er steeds minder goedkopere woningen voor starters zijn. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op basis van de nieuwste cijfers.

Reken jezelf niet te snel rijk

Snel, sneller, snelst. Verkopend makelaars maken deze dagen rap duidelijk dat je als geïnteresseerde koper niet te lang moeten wachten. Kom je te laat met een bod, dan maak je weinig kans, is de boodschap. Die grote haast...

DUO onduidelijk over zware gevolgen hypotheek

‘Studieleningen moeten niet onevenredig zwaar meetellen bij het aangaan van een hypotheek’. Deze motie (VVD) kwam maandag aan de orde in de Tweede Kamer. De huidige regel is dat een studieschuld uit het oude stelsel van...