Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

De voor- en nadelen van de familiebank

Starters hebben het steeds moeilijker op de woningmarkt. Dat komt onder andere door de toenemende krapte, maar ook omdat je steeds minder mag lenen. Op dit moment mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Om toch het koopcontract van jouw droomwoning te ondertekenen, kun je bij familieleden aankloppen. Wellicht willen en kunnen zij je financieel helpen? Wij leggen de voor- en nadelen naast elkaar.

 

De familiebank

Het komt vaker voor dat familieleden bijspringen bij de aankoop van een woning. Je kunt dan denken aan ouders of grootouders die de (klein)kinderen willen helpen.

Als je geld van een familielid leent, moet dat goed worden vastgelegd. Dat doe je natuurlijk om eventueel gedoe te voorkomen, maar ook om gebruik te kunnen maken van hypotheekrenteaftrek.

 

Voordelen: lenen binnen de familie

  • De rente over de lening is vaak hoger dan die je zou krijgen op de spaarrekening.
  • Het geld blijft binnen de familie en helpt de familie vooruit.
  • De hypotheekrenteaftrek is bij goede afspraken aftrekbaar.
  • Door de familielening kan het zijn dat je misschien een lagere rente bij de bank krijgt. Degene die leent, vormt namelijk een minder groot risico.

 

Nadelen: lenen binnen de familie

  • Degene die het geld uitleent, kan er voor lange tijd niet meer bij.
  • Bij schulden is de bank de eerste geldeiser en niet de familie.
  • De lening moet jaarlijks worden opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Mocht dit worden vergeten, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. Dat is niet het geval bij een bank.

 

Je kunt ervoor kiezen om een lening aan te gaan bij familieleden. Deze vorm heeft voor- en nadelen voor beide partijen. Wel is het verstandig om na te denken over de impact van de lening. Het is slim om daarvoor te praten met een financieel adviseur. Die kan de mogelijke gevolgen persoonlijk met je doornemen.

 

Wellicht ook interessant? 

 

Reken jezelf niet te snel rijk 

 

Maak een afspraak

 

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Hoe vergroot je jouw kansen op de huidige woningmarkt?

De woningmarkt is niet bepaald the place to be op dit moment. Behalve met de hoge prijzen en het schaarse aanbod van huizen, hebben de woningzoekers ook nog eens te maken met concurrentie van expats en bedrijven. Hoe kun je...

Scheiden. Wat nu?

De kogel is door de kerk: jullie gaan uit elkaar. Dit zorgt voor een hoop vragen en geregel, ook op financieel gebied. Er is een aantal vragen waarmee je rekening moet houden en van waaruit je verder kunt gaan. Heb je samen...

Helpen in de vorm van belastingvrij schenken

Het is december en de kerst staat weer voor de deur. Een mooi moment om je kind(eren) iets te schenken. Heeft je zoon of dochter het ook zo moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking een goede...