Chronisch ziek en toch een hypotheek?

Chronisch ziek en toch een hypotheek?

Stel je voor: je bent chronisch ziek en wilt een hypotheek afsluiten. Dan stuit je vroeg of laat op de verplichte overlijdensrisicoverzekering. Ben je kerngezond, dan is dit geen probleem. Bij ziekte kan de aanvraag langer duren en de premie fors hoger zijn. Een verzekeraar kan in het uiterste geval iemand weigeren vanwege gezondheidsredenen. Gelukkig is er steeds meer mogelijk, ook als je chronisch ziek bent.

Bij het sluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Dit omdat de bank bij een eventueel overlijden anders te veel risico loopt. In geval van overlijden tijdens de looptijd van de hypotheek, keert de verzekeraar een vooraf bepaald bedrag uit.

Standaard overlijdensrisicoverzekering sluit niet aan

Bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering vul je verplicht een gezondheidsverklaring in. De verzekeraar kan vervolgens besluiten dat nader onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld een extra keuring of contact met je behandelende arts. Dit maakt het snel afsluiten van een hypotheek lastig. Ook de kosten voor de verzekering spelen een rol. Als een verzekeraar je alleen wil verzekeren tegen een hoog tarief, is het de vraag of je de maandlasten wel op kunt brengen. 

Aanvraag op maat

Gelukkig is er steeds meer mogelijk. Sommige verzekeraars hebben een specifieke aanvraagprocedure. Vooraf is daarbij al bekend dat het geen standaard aanvraag is. Alle nodige informatie wordt alvast verwerkt, zodat er zo min mogelijk vertraging ontstaat. Wat betreft de premie kijkt de verzekeraar meer gericht naar het ziektebeeld van de aanvrager. Dan blijkt dat er vaak meer mogelijk is dan vooraf gedacht. Soms kan ook een premieopslag voorkomen worden of aanzienlijk worden beperkt.

In welke situaties?

Onder andere bij de volgende chronische aandoeningen kan een aanvraag op maat uitkomst bieden: 

  • Diabetes
  • Obesitas
  • Epilepsie
  • MS
  • HIV, nier-, lever- en longaandoeningen
  • Hart- en vaatziekten en de ziekte van Crohn

Het geldt ook voor voormalig kankerpatiënten die genezen zijn verklaard.

Gelukkig kan je tegenwoordig ook met een chronische ziekte in aanmerking komen voor een hypotheek. Succes is overigens niet gegarandeerd. Bij een aanvraag op maat bepaalt de persoonlijke situatie of een overlijdensrisicoverzekering mogelijk is. En tegen welke kosten. Je Huis & Hypotheek-adviseur kan je er meer over vertellen. 

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback