Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Belangrijke wijzigingen NHG vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 wijzigt de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie haar beleid. Dat heeft belangrijke gevolgen voor zowel hypotheken met als zonder NHG. Wat verandert er?

 

1.Beperking oversluiten hypotheek naar NHG

Vanaf 1 januari 2020 is je hypotheek oversluiten naar NHG niet meer mogelijk als de waarde van je huis hoger is dan € 310.000. Tot eind 2019 geldt er geen maximum voor de woningwaarde. Wel is het belangrijk dat de totale kosten van de oversluiting in 2019 niet hoger mogen zijn dan € 290.000 of maximaal € 307.400 als je kiest voor energiebesparende voorzieningen.

Waarom NHG? Onderneem tijdig actie!
NHG biedt een vangnet als je door arbeidsongeschiktheid of een scheiding je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Daarnaast geeft de geldverstrekker vaak korting op de rente. Wel zijn er extra kosten verbonden aan een hypotheek met NHG. Of oversluiten naar NHG voor jou zinvol is, hangt af van je persoonlijke situatie. Dit kan een hypotheekadviseur samen met jou bekijken. Om gebruik te maken van de huidige regels, moet de bank jouw hypotheekdossier uiterlijk op 31 december 2019 hebben goedgekeurd, en een bindend aanbod hebben afgegeven. Wil je tijdig zekerheid, bel dan vandaag nog met je hypotheekadviseur om een afspraak te maken!

 

2.Vervallen verplichting overlijdensrisicoverzekering voor bestaande hypotheken met NHG

NHG heeft aangekondigd dat de verplichting van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voor bestaande hypotheken waarschijnlijk per 1 januari 2020 komt te vervallen. Dit lijkt een belangrijke aanleiding om je bestaande ORV opnieuw te gaan bekijken. Wellicht kan het zinvol zijn om de verpanding -wel afhankelijk van de medewerking van de geldverstrekker- te laten vervallen. Mogelijk dat je huidige ORV elders goedkoper kan worden gesloten: dit kan wel afhankelijk zijn van je leeftijd, gezondheid en BMI. We raden stellig af om de ORV zonder meer op te zeggen, omdat de ORV het financiële risico van overlijden afdekt.

Waarom een ORV?
Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het financiële risico van overlijden af gedurende de looptijd van de polis. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan je nabestaanden. Of het verplicht is of niet, het kan verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering te hebben als je met zijn tweeën bent of een gezin hebt. Bij het bepalen van de hoogte van een ORV wordt rekening gehouden met vragen als: Hoe hoog is het nabestaandenpensioen? Is het inkomen of spaargeld van de achterblijvende partner voldoende om in het huis te kunnen blijven wonen? Als er kinderen zijn, dan moet de achterblijvende ouder misschien minder gaan werken of de kosten voor kinderopvang gaan omhoog. Ook voor alleenstaanden kan een ORV belangrijk zijn met het oog op de financiële gevolgen van een vroegtijdig overlijden voor de nabestaanden.

 

Vrijblijvend gesprek

Wil je meer weten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij een van onze adviseurs bij jou in de buurt!

 

Maak direct een afspraak 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

WOZ-beschikking: dit moet je nog weten!

Binnen de eerste acht weken van het nieuwe jaar ontvangt iedere woningeigenaar of huurder een officiële bekendmaking van de WOZ-waarde van zijn of haar woning: de WOZ-beschikking. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken...

Bijzondere liefdesnestjes in Nederland

De dag van de liefde is alweer bijna aangebroken: Valentijnsdag. Waarbij de één deze dag tot in de puntjes al heeft voorbereid, breekt bij de ander het zweet uit... Want hoe moet je je lief dit jaar nou weer voor de...

De woontrends van 2020

Bij een nieuw jaar horen natuurlijk nieuwe woon- en interieurtrends. Heb je daarom ook zin om het interieur weer eens lekker om te gooien? Kijk dan mee naar een aantal trends van 2020 die wij alvast voor jou op een rijtje...