Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Als ik een lage hypotheekrente wil, moet ik dan oversluiten?

De zeer lage hypotheekrentes van dit moment zijn voor veel huizenbezitters dé reden om hun hypotheek nog eens onder de loep te nemen. Deze lage rentes zijn goed nieuws voor mensen die graag een huis willen kopen maar als jouw rente nog lang vaststaat, is het vaak minder interessant om je hypotheek te veranderen. Als het einde van jouw rentevaste periode in zicht komt, is het wellicht wel aantrekkelijk om je hypotheek over te sluiten. Maar er zijn meer mogelijkheden. Vergeet in ieder geval niet dat rentemiddeling ook een optie kan zijn!

 

Lees ook het artikel: ‘Is oversluiten wel zo voordelig?’

Wat is rentemiddeling?

Als jouw geldverstrekker op dit moment lage rentes aanbiedt en jij jouw hypotheekrente wilt verlagen, kun je kiezen voor rentemiddeling. Bij rentemiddeling kies je een nieuwe, lagere, hypotheekrente en een daarbij horende rentevaste periode. Deze nieuwe rente ‘middel’ je met je huidige hypotheekrente waardoor jouw hypotheekrente lager wordt.

 

Omdat je jouw rente aanpast, moet je hier wel een vergoeding voor betalen. Deze vergoeding hoef je niet in één keer te betalen maar wordt opgenomen en dus feitelijk verrekend in jouw nieuwe rentepercentage. Jouw nieuwe maandlasten zijn dan de aflossing, de rente en de ‘boete’ die je betaalt voor rentemiddeling.

 

Let op: niet alle geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan en ook verschilt de berekening van rentemiddeling per geldverstrekker. Vraag jouw hypotheekadviseur om advies als jij je rente wilt middelen.

 

Rentemiddeling vs oversluiten

Als je overweegt om te kiezen voor rentemiddelen in plaats van oversluiten, waarbij je de boete in één keer betaalt, is het natuurlijk wel goed om eerst uit te zoeken wat in jouw situatie het meest voordelig is. Het is niet zo dat je in beide situaties hetzelfde bedrag bespaart op je maandlasten. Ook komen bij beide mogelijkheden verschillende kosten kijken. Wel kun je in beide gevallen de boeterente aftrekken van de belasting. Boeterente wordt namelijk gezien als rente voor de eigenwoningschuld.

 

Maar let op! Het is niet altijd voordeliger om een lagere hypotheekrente te nemen. Duurt jouw resterende rentevaste periode nog maar een paar jaar? Dan kan het beter zijn om te wachten en zo de boeterente te omzeilen. Ook als je resterende hypotheekschuld relatief laag is, is de kans klein dat de voordelen van een lagere rente opwegen tegen de kosten van oversluiten.

 

Huis & Hypotheek

Kun jij hulp gebruiken bij het verlagen van je hypotheekrente? Maak dan eens een afspraak met een financieel adviseur van Huis & Hypotheek bij jou in de buurt. Hij of zij kan jou helpen met jouw financiële vragen. Ook kan hij of zij je adviseren over eventuele mogelijkheden rond verbouwen, woningisolatie, aflossingsvrij of een lange rentezekerheid.

 

AFSPRAAK MAKEN


Het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Expat mortgage

Are you an expat looking to buy a home in the Netherlands? Because of the complex housing market this can be quite a challenge. The many conditions there are for getting a mortgage aren’t helping either. Our independent...

Hypotheek voor senioren

Wanneer je met pensioen bent, wordt er gekeken naar je pensioeninkomen. Omdat dit meestal minder is dan een gemiddeld inkomen, kun je minder lenen. Ook heb je maar dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn allemaal...