Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Als de spaarrente negatief zou zijn…

De rente is laag. Zó laag, dat een negatieve rente op je spaarrekening ineens niet meer ondenkbaar is. En dus krijg jij geen vergoeding meer voor het stallen van je spaargeld, maar moet jij de bank ineens gaan betalen, in plaats van dat jij een vergoeding krijgt. Wat zou jij doen? Pinnen of laten staan?

 

Pinnen

Eén op de vijf spaarders zou het geld van de spaarrekening opnemen, als de rente negatief wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een derde zou het geld opnemen en thuis in de kluis leggen. Zo’n 20% zou de aandelenmarkt op gaan. Extra aflossen op schulden zou een oplossing zijn voor een bijna net zo grote groep en 5% zou het geld gaan uitgeven. Slechts 12% zou het geld laten staan.

 

Langere tijd vastzetten

Een oplossing zou kunnen zijn om het geld voor langere tijd vast te zetten op spaardeposito. Daarvan zijn de rentes doorgaans iets hoger. Elf procent denkt eraan om het geld onder te brengen op een buitenlandse deposito, daar zijn de rentes nóg iets hoger.

 

Maar het is niet altijd verstandig om het geld niet in Nederland te stallen, omdat daar niet volgens onze regelgeving gewerkt wordt. Dus als de bank tussentijds omvalt, dan kun namelijk geen aanspraak maken op het geld en ben je het kwijt. Of als er een conflict ontstaat, dan moet je naar een buitenlandse rechter. Dus wees hierin voorzichtig.

 

Zorg voor onafhankelijk advies

Heb jij plannen voor je spaargeld? Zorg dan dat je onafhankelijk financieel advies inwint. Een adviseur, bijvoorbeeld van Huis & Hypotheek, kan voor je uitzoeken of bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek verstandig is. En of dat op de lange termijn meer oplevert dan het geld laten staan op de rekening.

 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten