Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Al korting tijdens je rentevaste periode. Hoe werkt dat?

Als je nu een hypotheek afsluit, dan moet je die verplicht binnen dertig jaar aflossen. Volgens een annuïtair schema, anders hebt je namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek. Omdat je de lening afbetaalt, kun je na verloop van tijd korting krijgen op je hypotheekrente. Maar niet elke bank doet dat automatisch. Dat zou wel moeten, vindt Huis & Hypotheek.

Wat is er aan de hand? Stel, je koopt nu een huis. Dan mag je maximaal 101% van de waarde van het huis lenen. De bank die je hebt gekozen, rekent een hypotheekrente van 3,2% voor 20 jaar vast. Je lost de hypotheek annuïtair in dertig jaar af. Na een jaar of zeven heb je al flink wat afbetaald en is je huis ook nog eens 10% in waarde gestegen.

Nu bedraagt je resterende lening nog maar 75% van de waarde van het huis. Stel de bank moet je huis verkopen omdat jij bijvoorbeeld de hypotheek niet meer kunt betalen. Dan is de kans groter dat de verkoop  voldoende oplevert voor het aflossen van jouw resterende hypotheekschuld.  Het risico voor de bank is dus minder groot geworden. Daarom krijg je een korting op de hypotheekrente, die verlaagt de bank tot 2,8%.

 

Voorwaarden verschillen per bank

Gaat dat automatisch, zo'n rentekorting? Nee, niet bij alle banken. De voorwaarden zijn overal verschillend. Denk bijvoorbeeld aan het percentage schuld ten opzichte van de woningwaarde vanaf waar je korting krijgt. Dat kan vanaf 85% zijn maar ook 70%  of nog lager. Er zijn ook banken die helemaal geen tussentijdse rentekorting geven.


Een aantal hypotheekverstrekkers past wel automatisch de rente naar beneden aan naarmate de schuld verder zakt. De hoogte van je korting is dan weer niet standaard. Het kan ook voorkomen dat je zelf moet aantonen dat de waarde van je huis is gestegen. Bijvoorbeeld met een taxatie. De kosten van zo'n taxatie betaal je zelf, maar die heb je er met je lagere maandlasten vaak zo weer uit.

 

Laagste hypotheekrente niet altijd goedkoopst

De mogelijkheid om een rentekorting te krijgen bij een lagere hypotheekschuld is belangrijk. Soms kun je beter een hypotheek afsluiten met een wat hogere rente die aanpasbaar is, dan een lage rente die altijd hetzelfde blijft. Op de lange termijn ben je met de eerste variant goedkoper uit. Hoeveel? Dat hangt af van de bank die je kiest.

Sinds je met een nieuwe aflossingsvrije hypotheek geen fiscaal voordeel meer krijgt, ligt een aflopende hypotheekschuld voor de hand. Hierdoor zijn de regels voor het tussentijds krijgen van rentekorting nog belangrijker geworden. Bij Huis & Hypotheek spreken we de voorwaarden van alle mogelijke hypotheekaanbieders met je door, voor je een keuze maakt.

 

Wil je weten of jouw hypotheekrente ook naar beneden kan? Of wil je laten berekenen welke bank ook op de lange termijn de voordeligste is? Loop dan eens binnen. We kijken er graag samen naar.

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Expat mortgage

Are you an expat looking to buy a home in the Netherlands? Because of the complex housing market this can be quite a challenge. The many conditions there are for getting a mortgage aren’t helping either. Our independent...

Hypotheek voor senioren

Wanneer je met pensioen bent, wordt er gekeken naar je pensioeninkomen. Omdat dit meestal minder is dan een gemiddeld inkomen, kun je minder lenen. Ook heb je maar dertig jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit zijn allemaal...