Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Voorstel FSC: leennorm verlagen of niet?

Vorige week kwam het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) met het voorstel om het bedrag dat je maximaal mag lenen ten opzichte van de waarde van de woning te verlagen naar 90%. Maar wat is de achtergrond van dit voorstel? En waarom is het een goed of juist slecht idee?

Het voorstel
Nu kun je maximaal 103% van de waarde van de woning lenen. Dit percentage wordt met 1% per jaar verlaagd, totdat in 2018 je nog maximaal 100% kunt lenen. Het FSC, een adviesorgaan van het kabinet dat bestaat uit mensen van het Ministerie van Financiën, de Nederlandsche Bank en de AFM, stelt voor om met de jaarlijkse verlaging door te gaan, zodat je in 2028 maximaal nog 90% kunt lenen.

Niet de eerste
Het FSC is niet de eerste instantie die een dergelijk voorstel doet. Eerder waren het IMF en de commissie Wijffels die een soortgelijk plan hadden om deze leennorm te verlagen. Er zijn namelijk twee redenen vóór het voorstel.

Minder kwetsbaar voor prijsdalingen
Ten eerste ben je minder in het nadeel als de huizenprijzen dalen: je hebt namelijk minder dan de woningwaarde geleend. Dat dit een belangrijk argument kan zijn, blijkt uit het feit dat momenteel meer dan een miljoen huishoudens van wie het huis onder water staat. Tenzij je genoeg spaargeld of andere middelen hebt, is het lastig om te verhuizen. In de crisisjaren zat de woningmarkt daardoor extra op slop en de huizenprijzen zijn daardoor éxtra gedaald.

Financiering van hogere leningen is duurder
Als je meer leent ten opzichte van de waarde van de woning, dan moet je een hogere opslag betalen en dus is je rente hoger. Dus hogere leningen zijn duurder. Als we kijken naar de rest van de wereld, dan is Nederland een vreemde eend in de bijt. Alleen hier kun je meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Als er in de toekomst strengere regels gaan gelden, dan kan dit tot nog hogere rentes leiden.

'Geen goed idee'
Een groot aantal politieke partijen reageerden vorige week negatief op het voorstel en ook NVM, Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Banken vinden het geen goed idee. Het kabinet heeft aangegeven dat het aan een volgend kabinet is om te besluiten of zij iets met het voorstel van FSC doen. Daarnaast zijn er al diverse overheidsmaatregelen genomen om het risico op een restschuld te verlagen. Sinds 2013 daalt het maximale leenbedrag al met 1% per jaar. Daarnaast moeten er bij nieuwe hypotheken al afgelost worden: je kunt geen aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten.

De gevolgen
Als het voorstel van FSC wel overgenomen zou worden, dan zou dat betekenen dat starters langer moeten sparen voordat zij een huis kunnen kopen en dan ontstaat er een nieuw probleem. De starters zullen dan langer moeten blijven huren, maar voor veel huishoudens is het nu al moeilijk om een huurwoning te vinden in de vrije sector. Maar met een duurder huurhuis, blijft er minder geld over om te sparen en dus duurt het nóg langer voordat je een huis kunt kopen. Bovendien blijft er te weinig financiële buffer over als al het spaargeld in de aankoop van een huis gaat zitten.

Kortom: waarschijnlijk blijft dit voorstel waarschijnlijk nog wel even een voorstel. Maar wij denken wel dat na de komende verkiezingen het vast weer eens de kop opsteekt.
 

Deel deze pagina

Gerelateerde berichten

Oversluiten: de reis van hypotheek naar hypotheek

Door oversluiten zet je jouw oude hypotheek in zijn geheel over naar een nieuwe geldverstrekker. Op die manier zou je flink kunnen besparen op je maandlasten, zeker als je na het zetten van deze stap een stuk minder rente...

Een besmette huizenmarkt door het coronavirus?

Wereldwijd is de economie zwaar getroffen door het uitgebroken coronavirus. Beurskoersen zijn gekelderd door de angst van beleggers voor de economische gevolgen die dit virus met zich meebrengt. De ontwikkelingen op de...

Jouw tuin of balkon lenteklaar maken doe je zo!

We verlaten alweer bijna deze natte winter en ruilen die in voor een seizoen vol bloei en aangename temperaturen: de lente! Het is daarom nu een mooi moment om jouw groene vingers te gebruiken en de tuin (of het balkon) eens...