Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Voorbereiden op een inkomensterugval

Plotseling je inkomen verliezen of ineens een stuk minder verdienen: een inkomensterugval kan een behoorlijke impact hebben op je persoonlijke (financiële) situatie. Het kan zelfs betekenen dat het betalen van de woonlasten onverwacht een uitdaging wordt. Hoe kun je je hierop voorbereiden?

Eén op de vier
Het NIBUD meldt dat één op de vier Nederlanders in de afgelopen drie jaar een inkomensterugval heeft meegemaakt. De belangrijkste redenen hiervoor zijn werkloosheid (35%), arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte (18%) of een andere baan met minder salaris (16%). Bijna de helft komt na de inkomensterugval moeilijk rond en is de grip op de financiën kwijt.

Vooruitkijken
Je weet nooit wat de toekomst brengt en als je een huis koopt, ga je een financiële verplichting voor meerdere jaren aan. Daarom is het verstandig om te vragen aan je hypotheekadviseur om uit te rekenen wat er gebeurt met je financiën als je onverhoopt werkloos of arbeidsongeschikt zou worden. In sommige gevallen kun je je er met een passende verzekering op voorbereiden. Een andere manier is om te zorgen dat je altijd voldoende spaargeld achter de hand hebt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een minder hoge hypotheek afsluiten.

Tussentijds advies
Heb je al een hypotheek? Ook dan is het slim om je hypotheekadviseur van tijd tot tijd in te schakelen en de financiële gevolgen van een inkomensterugval te laten uitrekenen. Door veranderende wetgeving of wisselen van baan kan de situatie er uiteindelijk heel anders uit komen te zien dan dat je gedacht had.

Voorbereiden
Dat voorbereiden zin heeft, blijkt ook uit het onderzoek van NIBUD. Mensen die zich hebben voorbereid, komen na een inkomensdaling makkelijker rond, hebben minder financiële problemen en hebben meer spaargeld. Kortom: zij houden grip op hun geld. Twee op de vijf mensen bereid zich daadwerkelijk voor op een inkomensterugval. Zij gaan bewust minder uitgeven, zeggen abonnementen en contracten op, zetten de inkomsten en uitgaven op een rijtje en gaan extra te sparen.

Grip op je financiën
De helft van de mensen die met een inkomensterugval te maken krijgen, is naderhand hun grip op de financiën kwijt is. Dikwijls komen ze maar moeilijk rond en krijgen te maken met betalingsachterstanden. Van deze groep heeft 25% helemaal geen spaargeld en 40% heeft naderhand geen spaargeld meer.

Wil je je zelf voorbereiden?
Je Huis & Hypotheek-adviseur kan je helpen om jouw situatie en de verschillende scenario's in kaart te brengen. Verder kan hij je ook helpen om te besparen op de maandelijkse lasten. Maak een afspraak.

Deel deze pagina