Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Oversluiten of niet?

Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Nu de hypotheekrente zo laag staat, kan overstappen naar een andere geldverstrekker voordeel opleveren. Toch zien we dat veel huizenbezitters deze stap niet maken. Waarom niet?

Rompslomp
De belangrijkste reden om te blijven zitten is de administratie die zo'n overstap met zich meebrengt. Het klopt inderdaad dat je niet zomaar oversluit. Het advies over het overstappen kost geld en daarnaast moet je weer opnieuw naar de notaris, moet het huis opnieuw getaxeerd worden, inclusief taxatierapport en -kosten, en zijn er wellicht bijkomende NHG-kosten. Een overstap kost je op dat moment inderdaad geld, maar op de lange termijn kan het je veel financieel voordeel opleveren, bijvoorbeeld door een veel lagere rente.

Lastig of niet nodig
Andere 'oversluitdrempels' zijn bijvoorbeeld een restschuld, waarbij de woning minder waard is dan de hoogte van de hypotheek. Of misschien ben je wel tevreden met je huidige hypotheekconstructie en is het maar afwachten of je bij een volgende geldverstrekker hetzelfde kan krijgen. Bijvoorbeeld als een deel van je hypotheek aflossingsvrij is.

Overstappen loont
Toch is het einde van je rentevaste periode een moment om goed in de gaten te houden. De verschillen in rentes bij de diverse geldverstrekkers is namelijk groot. Het kan zelfs voorkomen dat er tussen de hoogste en laagste rente een verschil van meer dan een procent zit. En een overstap kan al interessant zijn als de rente enkele tienden lager is. Vraag je Huis & Hypotheek-adviseur om een berekening. Hij kan in kaart brengen of de besparing op de lange termijn hoger is dan de eenmalige kosten.
 

Deel deze pagina