Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

EIB: Nederland is nog niet uitgebouwd

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft onderzoek gedaan naar de woningmarkt en woningbehoefte tot 2040. Volgens deze studie is Nederland nog lang niet uitgebouwd.

Zij hebben meerdere scenario's door laten doorrekenen en daar komt uit dat er de komende 35 jaar tussen de 750.000 en 1.4 miljoen woningen nodig zijn. Uit het rapport kwamen nog een aantal andere bevindingen.

Kantoren ombouwen naar woningen
Volgens het EIB is het ombouwen van leegstaande kantoren, winkels en verzorgingshuizen een oplossing. Dan komen er ongeveer 50.000 woningen bij. Hiermee kan ongeveer 5% van de woningsbehoefte tot 2040 mee ingevuld worden.

Woningen vervangen
Huizen die gebouwd zijn in de jaren vijftig, zestig en zeventig moeten de komende jaren grondig onder handen genomen worden. Sommige woningen zullen zelfs vervangen moeten worden. Deze zijn toentertijd snel gebouwd, omdat op dat moment de (woning-) nood hoog was. Als het gaat om sociale huurwoningen, dan is het onderhoud volgens het EIB een taak van de woningcoöperaties. Daarnaast zijn er ook zo'n 200.000 particuliere woningen die aangepakt moeten, omdat deze anders te veel in waarde zullen dalen.

Groei in de koopsector
Verder verwacht EIB dat de koopsector nog verder zal gaan groeien. De ouderen van nu hebben vaak hun hele leven gehuurd. De komende generatie ouderen, de babyboomgeneratie, zit voor zo'n 70% in de koopsector. Deze 'jongere' ouderen willen over het algemeen graag in hun huidige woning blijven wonen. EIB verwacht dat de markt goed in staat is om voldoende seniorenwoningen beschikbaar te stellen. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om woningen aan te passen. De beschikbaarheid van zorg en andere voorzieningen in de woonwijk wordt wel een uitdaging, voorspelt het EIB.

Randstad groeit, Noorden en Zuiden krimpen
In de provincies Noord-Holland en Utrecht en een aantal grote, sterke steden, blijft de woningbehoefte sterk groeien. Tot 2040 zal de markt daar 20 tot 30% moeten groeien. De beperkt beschikbare ruimte blijft hierbij een uitdaging. Voor het Noorden en Zuiden van Nederland voorziet EIB zeer gematigde groei, of zelfs krimp.


 

Deel deze pagina