10 veelgestelde vragen over de overlijdensrisicoverzekering (ORV)

10 veelgestelde vragen over de overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Een overlijdensrisicoverzekering is niet zomaar iets. Sta je op het punt een ORV af te sluiten? Dan heb je misschien een aantal vragen. Huis & Hypotheek zet de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen voor jou op een rijtje.

1. Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Met een ORV ben je verzekerd tegen het risico van overlijden. Dit geldt binnen de looptijd die de verzekering bedraagt. Mocht je te komen overlijden wordt door de verzekeraar een bepaald bedrag aan je nabestaanden uitgekeerd. Zo wordt voorkomen dat die in financiële problemen terecht komen doordat er geld vrijkomt om de hypotheek of de huur te betalen. Of misschien meer kinderopvang en onbetaald verlof.

2. Welke vormen van overlijdensrisicoverzekering zijn er?

Er zijn verschillende vormen van de ORV, namelijk de gelijkblijvende, de lineair dalende en de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Het verschil zit in de hoogte van uitkering tijdens de looptijd. Meer weten? Vraag het je adviseur!

3. Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Zowel de ORV als de uitvaartverzekering worden uitgekeerd als de verzekerde komt te overlijden. Een uitvaartverzekering wordt afgesloten om de kosten van een uitvaart te kunnen betalen. Met een overlijdensrisicoverzekering wordt de financiële zekerheid van je nabestaanden geregeld in het geval van (voortijdig) overlijden.

4. Kan de overlijdensrisicoverzekering tussentijds worden verhoogd of verlaagd?

Ja. Het is niet weg om te blijven controleren of je overlijdensrisicoverzekering je kosten nog dekt. Is je persoonlijke situatie bijvoorbeeld veranderd? Bij een verhoging van de verzekering kan de verzekeraar meer gezondheidsvragen geven of je vragen een gezondheidsverklaring in te vullen.

5. Aan welk bedrag moet ik denken?

Dit is van een aantal factoren afhankelijk. Je inkomen, vaste lasten en je variabele lasten spelen hierbij een rol. Een financieel overzicht is handig om een inschatting te kunnen maken van het bedrag dat je nodig hebt. Ook hierbij is het handig dit regelmatig te controleren.

6. Is het verplicht om mijn ORV bij mijn geldverstrekker af te sluiten?

Nee, dat hoeft niet. Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht. Als de geldverstrekker wel de voorwaarde stelt dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, ben je vrij om dit bij een aanbieder naar keuze te doen. Zo kun je de premies en voorwaarden vergelijken. Je Huis & Hypotheek-adviseur kan je hierbij helpen.

7. Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering oversluiten?

Ja. Wellicht kun je zelfs geld besparen door je ORV over te sluiten. De premies zijn namelijk flink gedaald in de afgelopen jaren. Pas wel op dat je niet onverzekerd bent, maar regel eerst je verzekering bij een nieuwe verzekeraar voordat je je oude verzekering opzegt. Mocht je ORV gekoppeld zijn aan je hypotheek dien je altijd te overleggen met je geldverstrekker.

8. Ik ben single. Heb ik dan ook een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Ook als je single bent, is het zinvol om een ORV af te sluiten. Je wil je ouders of andere nabestaanden ook geen restschuld nalaten. Wel kun je ervoor kiezen een minimale overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

9. Waarom moet ik een gezondheidsverklaring invullen?

Om de hoogte van de premie te bepalen, is het voor de verzekeraar belangrijk om te weten hoe groot het risico is dat je overlijdt. Hierop worden de voorwaarden waarop je wordt verzekerd ook gebaseerd. Ook kan de verzekeraar om een medische keuring vragen.

10. Is het verplicht om een medische keuring te ondergaan?

In het geval dat de informatie in de gezondheidsverklaring niet voldoende is om je gezondheid te beoordelen, kan je verzekeraar je vragen om een medische keuring te ondergaan. Dit geldt soms ook voor hoge verzekeringen (boven de 268.125 euro).

Meer weten?

Heb je een andere vraag of wil je meer weten? Wij staan voor je klaar. Loop gerust eens binnen of maak een afspraak!

Het eerste gesprek is altijd gratis

Klaar voor de volgende stap?

Altijd als eerste op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes op het gebied van hypotheken, verzekeren en financieel advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Feedback