Huis & Hypotheek

Vind jouw adviseur

Amstelveen Keizer Karelplein

0515 431 000

Open tot 17:30 uur

Nu gesloten - Bel me terug

Hoe wil jij wonen?

Voordelen en nadelen van huren en kopen

Ben je van plan om ergens voor langere termijn te blijven wonen? Of wil je flexibel blijven om, bijvoorbeeld in het geval van een andere baan, vlot te kunnen verhuizen? En wat heb jij nodig om je ergens thuis te voelen? Hoe je wilt wonen is de grootste vraag die je moet beantwoorden als je twijfelt tussen huren of kopen.

 

Natuurlijk zijn er ook een aantal financiële voor- en nadelen waar je rekening mee kunt houden:

 
 • Advies op maat Jouw situatie, woonwensen en toekomstplannen als uitgangspunt.
 • Altijd dichtbij Meer dan 50 vestigingen door heel Nederland
  Zoek je vestiging

Maak een afspraak

Voordelen van kopen

 • Huizenbezitter
  Het grootste verschil tussen wonen in een huur- of koophuis is dat je bij koop eigenaar bent van het huis. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek in de meeste gevallen afgelost. Dat betekent dat je nagenoeg gratis woont, terwijl huurders nog steeds iedere maand huur betalen. Daarnaast kun je zelf bepalen wat je met je huis doet, denk aan een verbouwing voor een droomkeuken.
 • Lage hypotheekrente
  Hoe lager je hypotheekrente, hoe lager je maandlasten. Op het moment is de hypotheekrente historisch laag en daarom kan het nu een goed moment zijn om over te stappen van huur naar koop.
 • Geen stijgende huurprijs
  Wordt de huur elk jaar verhoogd? Als je een huis koopt en je de rente voor langere tijd vastzet, dan weet je precies wat je maandlasten in de komende jaren zijn.
 • Vrije woningkeuze
  Als je een huis koopt, kies je zelf welk huis je wilt en kunt betalen. Je bent niet afhankelijk van welk huis je toegewezen krijgt. Daarnaast levert klussen aan je huis vaak een waardevermeerdering op, terwijl huurders het huis vaak in oorspronkelijke staat moeten terugbrengen.

 

Voordelen van huren

 • Geen kans op restschuld
  Als je het huis in een niet zo’n gunstige tijd verkoopt, kan het zijn dat je met een restschuld blijft zitten. De verkoopprijs is lager dan je hypotheek. Woningen zijn op lange termijn waardevast, maar mocht je het huis binnen enkele jaren na aankoop, moeten verkopen, dan loop je wel risico. Kortom: kopen is het meest interessant als je van plan bent om een lange periode in het huis te gaan wonen.
 • Minder belastingen en verzekeringen
  Eigenwoningforfait is een belasting die huizenbezitters betalen. Het is een percentage van de WOZ-waarde van je huis dat wordt opgeteld bij je inkomen en dus betaal je daar belasting over. Daarnaast betaal je als eigenaar ook onroerendezaakbelasting (OZB). Bij een huurhuis betaal je dit niet. Daarnaast ben je bij een koophuis verplicht om een opstalverzekering af te sluiten die schade dekt door brand of wateroverlast. Je moet ook premie betalen voor een overlijdensrisicoverzekering.
 • Geen aankoopkosten
  Kosten bij aankoop zijn onder andere notariskosten en overdrachtsbelasting, 2% van de waarde van de woning. Deze zijn in het geval van een bestaande woning voor rekening van de koper (k.k., kosten koper). In het geval van nieuwbouw zijn deze voor rekening van de verkoper (v.o.n., vrij op naam). Echter zullen deze voorwaarden per 1 januari 2021 veranderen
 • Onderhoud niet voor eigen rekening
  Als huurder bel je de verhuurder voor onderhoudsklussen. Als eigenwoningbezitter ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van onder andere de cv-ketel, schilderwerk en reparaties.
 • Verhuizen
  Als koper heb je bij verhuizing te maken met kosten rond de hypotheek. Ook loop je kans dat je huis nog niet verkocht is op het moment dat je de nieuwe woning betrekt. Dat kan zorgen voor dubbele lasten aangezien er twee hypotheken lopen. Huurders hebben hier geen last van en hebben een opzegtermijn van minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.
Deel deze pagina